2p

Érdekes gondolatkísérletet végzett a Medián: hogyan alakulnának az erőviszonyok, ha bármelyik főpolgármester-jelölt nem indulna el június 9-én.

Bár egyelőre mindenki cáfol bármiféle visszalépést, az LMP Megbízásából a Medián készített olyan közvélemény-kutatást, hogy milyen eredmény lenne várható, ha a három jelentős főpolgármester-jelölt közül bármelyik is bejelentené visszalépését.

Jelen állás szerint bár a regnáló főpolgármester előnye tetemesnek tűnik, a gondolatkísérlet mindenképp érdekes tanulságokkal szolgál.

(Fenti cikkben a választani tudó szavazók aránya olvasható.)

Jelen állás szerint az összes választókorú (tehát nem csak a választani tudók) budapesti körében 38 százalékon áll Karácsony Gergely, őt 23 százalékkal követi a fideszes Szentkirályi Alexandra, míg 21 százalékon áll Vitézy Dávid.

A kutatás szerint Vitézy Dávid visszalépésével Karácsony Gergely tábora 50 százalékosra duzzadna, míg Szentkirályi Alexandráé 30 százalékra nőne, vagyis inkább a regnáló polgármester profitálna belőle.

Amennyiben viszont a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra lépne vissza, a regnáló főpolgármester tábora mindössze 3 százalékponttal, 41 százalékra emelkedne, míg Vitézy Dávid a budapestiek 40 százalékának szavazatára számíthatna. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz jelöltjét támogatók szinte mind a várospolitikus mellé tennék az ikszet.

A kutatás eljátszott azzal a gondolattal is, hogy mi történne, ha – ad abszurdum – Karácsony Gergely nem indulna. Ebben az esetben Szentkirályi Alexandra tábora mindössze 1 százalékponttal, 24 százalékra nőnek, Vitézy Dávid viszont a fővárosiak 46 százalékának szimpátiájára számíthatna, ami 25 százalékpontos növekedés lenne. Érdekes adat, hogy míg a jelenlegi helyzetben, illetve az első két hipotézis esetében 19-20 százalék körül lenne a „nem tudja vagy nem szavazna” tömb, addig Karácsony nem indulása esetén ennek a tábornak a mérete 30 százalékra ugrana.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!