3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Letett egy-két sarokkövet a TISZA Párt alelnöke.

"Maximum egy jókor jött szikra lehettem” - mondta Magyar Péter pénteken a Klubrádiónak adott hosszú interjújában, amiből a hvg idézett.

Kiderült például, hogy szerinte a hatalom okkal fél, hiszen elmondása szerint eljutottunk egy olyan pontra, ahol a magyarok többsége már elhiszi, hogy változás kell. Beszélt arról is, hogy egyelőre politikai one man showról van ugyan szó, azonban mára vannak szövetségesei. Megvan a pártja, alapítványa, profikkal, magyarokkal dolgozik – állítása szerint külföldről nem fogad el támogatást. Olyannyira nem, hogy elmondása szerint nem csupán ellenzéki pártok, hanem különféle nagykövetségek is megkeresték, ezeket pedig elutasította, vagy volt, hogy nem is reagált megkereséseikre.

Választási felhívás Debrecenben. Magyar Péter vidéken is támogatókat gyűjt
Választási felhívás Debrecenben. Magyar Péter vidéken is támogatókat gyűjt
Fotó: Mfor/Mester Nándor

A portál beszámolója szerint szóba került az is, hogy lehet-e a Fidesszel koalíciót kötni. Korábban nem zárkózott el ez elől, most azonban némileg tartózkodóbb álláspontot vett fel. Szerinte egy Orbán Viktor nélküli Fidesszel lehetne koalícióra lépni, Orbán Viktor nélkül azonban a Fidesz nem létezik.

Magyar szerint az sem egyértelmű, hogy 2026-ban lesznek az országgyűlési választások. Szerinte a jelenlegi EP-választáson valójában nem az ő szereplése igazán a fontos, hanem az, hogy mekkorát esik vissza a Fidesz. A kormánypárt ugyanis a legutóbbi választáson hatvan százalék körül kapott és soha nem volt ötven alatt – most azonban Magyar szerint ha a voksok 45 százalékát szerzi meg, az kudarc, ha azalatt, akkor nagyon nagy kudarc, ha pedig beesik negyven százalék alá a támogatottságuk az EP-választáson, akkor az „totális vereség”. Szerinte korábban az volt a kérdés, hogy a Fidesznek 14-15 képviselője lesz-e – most viszont az, hogy egyáltalán 10-11 összejön-e neki. Arra számít, hogy pártjával az ellenzék legerősebbjei lesznek, ettől pedig szerinte a Fidesz is tart, mára a propagandával az 1,5 millió törzsszavazójukat védik.

Magyar a nemzetközi helyzetről szólva a kormánypárti állásponthoz nagyon hasonlót hangoztatott - hangsúlyozta a portál. A politikus szerint Ukrajnát sem Magyarország, sem az Európai Unió nem fogja tudni pénzzel, vagy fegyverekkel megmenteni. Itt szerinte a szemben álló felek között – Ukrajnán és Oroszországon kívül persze – ott van az Egyesült Államok is, így „ameddig nem lesz olyan vezetés, amely hajlandó leülni tárgyalni, addig sok százezer ember fog meghalni”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!