4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Közbeszerzési tanácsokra kiírt közbeszerzést nyert Mészáros Lőrinc ügyvédje, Kertész József Tamás ügyvédi irodája, összesen közel félmilliárd forintért.

Érdekes felállás: közbeszerzést nyert a Kertész és Társai Ügyvédi Iroda, mégpedig azért, hogy ő maga adjon közbeszerzési tanácsokat a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumnak. Ebbe természetesen beletartozik az adminisztráció, a szerződések aláírása, szerződésmódosítások, ellenőrzési feladatok, szabálytalansági eljárások lefolytatása is.

A keretmegállapodás egy évre és ötféle feladatra szól, egész pontosan 470 millió forintért (áfa nélkül).

Mészáros Lőrinc ügyvédje, Kertész József Tamás ad idén közbeszerzési tanácsokat Navracsics Tibor minisztériumának
Mészáros Lőrinc ügyvédje, Kertész József Tamás ad idén közbeszerzési tanácsokat Navracsics Tibor minisztériumának
Fotó: Linkedin

A szakértői tanácsadás a következőkre terjed ki 24 hónapon keresztül, a megbízás díjával:

  • Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály (KFF): 120 millió forint
  • Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP/IKOP Plusz): 75 millió forint
  • Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program és a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz (KEHOP/KEHOP Plusz): 100 millió forint
  • Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program és az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz (EFOP/EFOP Plusz): 150 millió forint
  • Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP/GINOP Plusz): 25 millió forint

A Navracsics Tibor miniszter vezette Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium számára kiírt közbeszerzésen a nyertes 12 céget utasított maga mögé, például a PK Ügyvédi Irodát, az Elysium Consulting Kft.-t, vagy a Ceu Tender Consulting Kft.t. A sikertelen pályázók közül hárman tettek panaszt, de az értesítő nem részletezi, hogy melyikük és miért.

Csupán annyit közölnek tájékoztatásul, hogy az európai uniós közbeszerzési értesítő szerint a 2-5. közbeszerzési részek vonatkozásában eredetileg nyertes ajánlattevőként az Equis Viris Fejlesztési Tanácsadó Kft. 2024. február 15-én úgy nyilatkozott, hogy mivel az ajánlati kötöttség három nappal korábban, február 12-én lejár, az ajánlatát a továbbiakban nem tartja fenn. Ezért a minisztérium a 2-5. részekre vonatkozóan (is) az ezt követő legkedvezőbb ajánlatot adó (11 500 forint/szakértői óra) Kertész és Társa Ügyvédi Irodát bízták meg.

Az mindenesetre érdekes, hogy kicsivel lejjebb, a nyertes kiválasztásának időpontjául minden részfeladatnál január 11-ét tüntették fel, ami arra enged következtetni, hogy már januárban megvolt a közbeszerzés összes projektjére a nyertes.

A Kertész és Társai Ügyvédi Iroda vezetője, Kertész József Tamás régóta Mészáros Lőrinc ügyvédje. Utoljára azzal került be a sajtóba, hogy a CFTP Hungary Vendéglátóipari Kft.-ből, (amely hosszú időn át a kormány kedvenc biztonsági cégét, a Valton Sec Zrt.-t is birtokolta), egy évvel ezelőtt csaknem 90 százalékot hasított ki az ügyvéd, pontosabban a végső tulajdonosokat elfedő Prime Multi Magántőkealap.

Kicsivel korábban, 2020-ban pedig arról írt az Átlátszó, hogy a médiaharc frontvonalából távozó Liszkay Gábortól Kertész József ügyvéd kezébe került a kormányközeli médiaholding, a KESMA alapítójának tulajdona. A lap szerint ez azt jelenti, hogy a leggazdagabb magyarhoz, Mészáros Lőrinchez kapcsolódó ügyvéd formálisan a legnagyobb ember az ötszáznál is több médacímet összefogó médiaszörny mögött. Így 2020 nyara óta Kertész József Tamás az egyik legnagyobb hatalmú ember a magyar médiában - legalábbis papíron.

És ez mit sem változott, ugyanis az Opten adatai szerint 2020 augusztusa óta jelenleg is Mészáros ügyvédje a Media Fundamentum Nonprofit Zrt. százszázalékos tulajdonosa és vezérigazgatója.

Korábban egyébként Bajkai István, Orbán Viktor néhai ügyvédje, a Fidesz egyik alapítója nyerte el 2017-ben alapított cégével, az Aponius Consulting Kft.-vel ezeket a közbeszerzési tanácsadási pályázatokat. Bár Bajkai tavaly elhunyt, a cég az idei közbeszerzésen is indult, de most nem őket választották.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!