5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Számtalan sebből vérzik az otthoni idősápolás helyzete Magyarországon, amely a rászoruló családokat és a gondozókat is a magánellátás felé tereli. A piac minden szegmensét áthatják az informális kapcsolatok, ami a szektorban dolgozó gondozók munkakörülményeit is rendkívül bizonytalanná teszi – állapították meg magyar kutatók.

Az állam évtizedek óta tartó, fokozatos visszavonulása az idősek otthoni gondozásából Európa szerte erősen piacosította a szektort. Ez a folyamat Magyarországon ugyan még a kezdeti fázisában tart, bizonyos trendek azonban már most kirajzolódni látszanak. Katona Noémi, a Corvinus adjunktusa, és Gábriel Dóra, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet kutatója egy, a témáról az év elején megjelent nemzetközi kötetben elemezte az otthoni idősápolás jelenlegi magyarországi helyzetét.

Az elöregedő társadalom jelensége hazánkat is erősen sújtja, az előrejelzések szerint 2055-re a magyar népesség 49,5 százaléka fog az idős korcsoportba tartozni. Eközben az idősellátás számtalan sebből vérzik: több éves várólisták vannak az állami bentlakásos otthonokba, és az alacsony bérek, illetve a rossz munkakörülmények miatt nincsen elegendő képzett gondozó sem a szektorban. Ezek a körülmények mind a magánellátás felé lökik a segítségre szoruló családokat, miközben a magyar családok nagy része a fizetett segítség semmilyen formáját sem tudja megengedni magának. Ezért aztán az érintettek túlnyomó része kénytelen családon belül megoldani idős szeretteik mindennapi gondozását.

Az idősgondozás szektora egészen kaotikus
Az idősgondozás szektora egészen kaotikus
Fotó: Pixabay

A kutatók egyik fő megállapítása, hogy mind a gondozók, mind pedig a gondozottak szempontjából óriási társadalmi egyenlőtlenségek uralják a szektort. A piac minden szegmensét átszövik az informális kapcsolatok és a személyes ajánlások. Ez globális trend az idősellátásban, Magyarországra azonban hatványozottan igaz, hogy zömében informális alapon találnak egymásra az érintett felek, a gondozók nagy részét pedig a szürke zónában foglalkoztatják.

Így találják meg egymást a családok és a gondozók: a gondozópiaci piramis

Katona Noémi és Gábriel Dóra tanulmányukban a gondozók és az otthoni ápolásra szorulók egymásra találását közvetítő szereplőit öt típusba sorolják. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a közvetítés módja nagyban meghatározza a gondozóval szemben támasztott elvárásokat, későbbi munkakörülményeit, illetve azt is, hogy a gondozott családja milyen garanciát kap a gondozó munkájának minőségére.

 A piramis csúcsán lévő, a gondozókat szerződéssel, alkalmazottként foglalkoztató cégek tudják a legnagyobb munkahelyi biztonságot és jogokat nyújtani munkavállalóiknak, míg a piramis legalján lévő, informális hálózatokon keresztül való közvetítés útján sokkal kiszolgáltatottabb munkakörülmények várnak egy gondozóra. Ugyanakkor a szerzők azt is hozzáteszik, hogy a piramis csúcsán lévő cégek és közvetítő ügynökségek szolgáltatásait jellemzően csak a tehetősebb magyar családok tudják megengedni maguknak.

A gondozókat a családokkal összekapcsoló vállalkozások bejegyzett cégként működnek, de nagyrészt mindössze közvetítő funkciót töltenek be, garanciát nem vállalnak a kiközvetített gondozókra. Több ilyen cégnek az elsődleges bevétele azokból a képzésekből származik, amiket az oldalukon regisztrált gondozóknak nyújtanak. A közvetítő ügynökségek gyakran nemcsak a gondozottak családjaitól, de a gondozóktól is regisztrációs díjat szednek be. Ezek az ügynökségek a közvetítés után is kapcsolatban maradnak a családokkal és a gondozókkal, illetve igény szerint 24 órás ápolói szolgálatot is biztosítanak. Adatbázisukból általában 300-500 képzett szakember közül választhatnak a segítségre szoruló családok. Azok a cégek, amelyek alkalmazotti jogviszonyt biztosítanak, jellemzően kisvállalkozások, és mindössze 10-20 állandó gondozóval működnek.

Az informális hálózatokban a segítségre szoruló családok egymást segítik ajánlásokkal, a tematikus ingyenes online fórumokon pedig az otthoni idősgondozásra szorulók családjai és a gondozók közvetítők nélkül találják meg egymást. A kutatók adatai szerint a legtöbb érintett online platformokon és informális hálózatokon keresztül talál egymásra.

Az otthoni idősgondozásban dolgozók többsége kiszolgáltatott

„A bizonytalanabb helyzetben lévő gondozókra nagyobb nyomás nehezedik, hogy elfogadják a keményebb munkakörülményekkel és fokozott kiszolgáltatottsággal járó munkákat is. Sok gondozó küzd lakhatási és egyéb szociális problémákkal, és nehezen tud kilépni ebből a rendkívül bizonytalan helyzetből” – magyarázza Katona Noémi, a Corvinus kutatója.

A szakképzett munkaerő hiánya is hatalmas probléma jelenleg a hazai idősgondozásban. A kutatók szerint erőteljes a gondozói migráció a régióban. Mivel ebben a szektorban a legalacsonyabbak a bérek jelenleg itthon, az elmúlt években rengeteg, idegen nyelvet beszélő gondozó hagyta el az országot, akik már többségében német nyelvterületen dolgoznak. A helyükre pedig sok magyar nemzetiségű, jellemzően szakképesítés nélküli, ám otthoni idősápolásban már tapasztalatot szerzett gondozónő érkezik Erdélyből és Kárpátaljáról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!