2p

Balog Zoltán, az egyik korábbi Orbán-kormány volt minisztere, a kegyelmi botrány egyik főszereplője jókora vagyontárgyat szerzett egyházkerületének a közvagyonból.

A magyar állam ingyen átadta a Balog Zoltán püspök vezette Dunamelléki Református Egyházkerületnek a Budapest belvárosában, az Alkotmány utca 25. szám alatt található ingatlant, aminek értéke 1,4 milliárd forint - értesült az rtl.hu. A földhivatali papírok szerint az egyház idővel el is adhatja a portékát. A magyar állam ugyanis csak 15 évre jegyeztetett be elidegenítési tilalmat.

Elég menő épületet kapott
Elég menő épületet kapott
Fotó: Balog Zoltán Facebook

Az 569 négyzetméteres ingatlant idén januárban kapta meg az egyházkerület. A hivatalos indoklás szerint a szolgálat hivatali feladatainak ellátása érdekében adták át az épületet. A tervek szerint egy konferenciaközpontot is kialakítanak benne. Az Alkotmány utca 25. alatti irodaház 1950 óta volt a magyar állam tulajdonában.

A rendszerváltás után a Belügyminisztérium adatfeldolgozó központja használta. Később egyebek mellett a Központi Gazdasági Főigazgatóság és a Nemzeti Közigazgatási Központ működött benne. Ezután 2013 és 2017 között az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő intézet használhatta. Ez a szervezet kezelte az Emberi Erőforrások Minisztériumának a pályázatait. Ennek a tárcának az élén állt 2012 és 2018 között Balog Zoltán.

Az ingatlan 2017-ben ismét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz került, majd 2024 januárjában ingyen átadták a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerületnek. Az elmúlt években már használták a reformátusok az irodaházat, de csak bérlőként. Erre utal legalábbis a parokia.hu-n megjelent 2021-es tudósítás, amely szerint „a püspöki székház elegendő hely hiányában átmenetileg az Alkotmány utca 25. szám alatti bérleményben kapott helyet”. A Magyarországi Református Egyház az rtl.hu megkeresésére nem reagált a hírre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!