1p

A szokottnál korábbra, 9.30-ra hirdették meg a csütörtök délelőtti Kormányinfót Gulyás Gergely és Vitályos Eszter vezetésével.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tesz bejelentéseket, majd válaszol újságírói kérdésekre. Terítéken a kormány friss intézkedései, illetve a szerdai kormányülésen született döntések bejelentései.

Késik a Korminfó

Hamarosan kezdődik a Kormányinfó, de van egy kis késés.

Háborús értékelés

Gulyás Gergely szerint a kormány értékelte a kialakult háborús helyzetet. A miniszter úgy látja, hogy a helyzet egyre nehezebb, mert ukránok nehezen tudják tartani a frontot. A kárpátaljai magyarokat a kényszersorozás fenyegeti - fogalmazott a miniszter. Magyarország továbbra sem ad ki senkit, aki menekültstátuszt kapott. Nagyobb nehézség az EU "missziója", egyes néppárti nyilatkozatok szerint kötelező sorozás várhatna nőkre és férfiakra.

Semmi döntés nem született?

Gulyás Gergely nem számolt be döntésről, a kormánypropaganda háborús mondásait sorolta fel.

Vannak itt beruházások?

Vitályos Eszter kormányszóvivő megvalósult beruházásokról számol be: bölcsődék és utak épültek. Ez cáfolata akar lenni annak, hogy a kormány felfüggesztette a nagyobb beruházásokat. Jégvilág is létrejött Nyíregyházán.

Jönnek a kérdések: orosz kibertámadás?

Elsőként a 444 kérdez, mert a legutóbbi Kormányinfón nem kaptak szót. A kérdés az orosz kibertámadásra vonatkozik. Gulyás Gergely szerint a minisztériumokat érik kibertámadások, de bizalmas adat nem szivárgott ki. Nem volt sikeres a hackertámadás. Szerinte számos ország szokott kibertámadást elkövetni, nem csak Oroszország. Nagykövetet nem rendeltek be, semmilyen következmény nem történt.

Fico-merénylet és a kommentek

Gulyás Gergely jobbulást kíván a szlovák miniszterelnöknek. A szólásszabadságnak pedig vannak korlátai, gyűlöletre nem lehet uszítani. Ezt egyébként újságírók ritkán lépik át, kommentelők gyakran. A kommentvilágban teljesen általánossá vált a gyűlöletkeltés, amelyet minden híroldalnak kezelnie kell, ennek nem szabad teret adni - fogalmazott.

Dobrev Klára az ügyészségen

Az ATV kérdez rá arra, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnököt keményen támadja a DK.  A miniszter szerint hamis vádról van szó, merő hazugság, Dobrev Klára követ el szerinte bűncselekményt. A Demokratikus Koalíció azzal gyanúsította meg Sulyok Tamást, hogy a 2000-es években az akkor még ügyvédként dolgozó államfő zsebszerződéseket készített, hogy külföldiek tiltott magyarországi földszerzését segítse.

Szentkirályi Alexandra visszalép?

Ezt nem tárgyalta a kormány, de Gulyás örülne, ha Budapestnek fideszes főpolgármestere lenne.

Ukrajna EU csatlakozása?

Gulyás Gergely szerint a magyar kormány úgy tudja támogatni a tárgyalások folytatását, ha a 2015 előtti magyar kisebbségi jogokat helyreállítják. Nem mondta a miniszter a vétó szót.

Netanjahu elleni elfogatóparancs?

Nem tartja a kormány racionális lépésnek a Benjamin Netanjahú miniszterelnökre kiadott nemzetközi elfogatóparancsot, amelyet a Nemzetközi Büntetőbíróság adott ki – mondta el a politikus. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancsot kért több izraeli kormánytaggal szemben, köztük az izraeli miniszterelnök és védelmi minisztere, továbbá a Hamász három legfőbb vezetője ellen is. Gulyás emlékeztetett, hoigy mi volt a gázai konfliktus kiváltó oka.

Ügyvédek szuverenitása?

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a jogszabályokra hivatkozva elutasította a Szuverenitásvédelmi Hivatal megkeresését, hogy a köztestület bizonyos ügyekben tájékoztassa a Hivatalt az ügyvédek tevékenységéről. Gulyás Gergely szerint az ügyvédi titokhoz nem lehet hozzáférni.

Verőcei hajótragédia?

Szombaton éjjel egy kishajó nyolc utassal a fedélzetén összeütközött egy szállodahajóval. A kormány egyelőre megvárja a hétvégi verőcei hajóbaleset körülményeinek vizsgálatát. Egyelőre nem látják úgy, hogy szükséges lenne a vízi közlekedésre vonatkozó szabályok módosítására, de ha a vizsgálat más következtetésre jut, a kabinet megteszi a szükséges lépéseket – jelentette ki a kancelláriaminiszter.

Mi a célja a Békemenetnek?

Keményen bekérdezett a TV2. Gulyás Gergely szerint a háburú vagy béke a tét a választáson és a meneten is. Soha nem volt még olyan aktuális, mint ma. 12 éve a szervezők nem is tudták, milyen találó nevet adtak a Békemenetnek - fogalmazott a miniszter.

Matolcsy György és Orbán Viktor mikor beszéltek?

Gulyás Gergely szerint a közelmúltban, de hogy miről beszéltek, azt nem találgatná. Úgy látja: természetesen legyenek bár véleménykülönbségek a jegybank és a kormány között, attól még fontos, hogy a fiskálisan felelős kormány és a monetárisan felelős jegybank párbeszédben álljon egymással. 

Mi lesz a bulinegyeddel?

Gulyás szerint jó a közbiztonság Budapesten. Erzsébetvárosban nem tervez beavatkozni a kormány az önkormányzat intézkedéseibe. Korábban sajtóhír volt, hogy a kormány megvizsgálta a Belső-Erzsébetváros közbiztonsági helyzetét, és arra jutott, hogy a helyzet beavatkozást igényel, különös tekintettel a Gozsdu udvar és környékén tartott rendezvényekre.

Padlón a beruházások

Padlót fogtak a beruházások az első negyedévben a KSH legfrissebb adatai szerint. Gulyás Gergely szerint a háború a felelős. A gazdasági növekedés még emellett is jó, a keresetek pedig nőnek - fogalmazott a miniszter.

Sulyok Tamás erkölcsi felelőssége?

Gulyás Gergely szerint a magyar jog nem engedi külföldiek tulajdonszerződést, ilyet segítő szerződéshez Sulyok Tamásnak nincs köze. Ha köttetett egy másik szerződés más országban, más nyelven, arról nem reális, hogy tudott Sulyok Tamás. Erölcsi felelősség sem merül fel - vélekedett a miniszter.

Gödi Samsung-gyár?

A Pest megyei kormányhivatal szerint a bíróság úgy döntött, hogy nem kell bezárni a gödi Samsung-gyárat. Ülő tüntetéses tiltakozást tartottak ellenzéki aktivisták szerda este a gödi Samsung-gyár bejáratai előtt. Gulyás Gergely szerint csökkenteni kell a tevékenységet olyan mértékben, hogy ahhoz ne legyen szükség a környezetvédelmi engedélyre. A tüntetők szerinte indulnak a választáson, kampány van.

Diákhitelek és állami ingatlanok?

Lapunk kérdezett rá, hogy csökkenhet-e a diákhitelek kamata. Mivel a jegybanki alapkamat mértéke határozza meg a diákhitelek kamatát, így várhatóan június elején majd ezek is csökkenhetnek – mondta Gulyás Gergely. Kollégánk rákérdezett, hogy milyen állami ingatlanokat kívánnak értékesíteni. A miniszter szerint ha az erről szóló kormányhatározat titkos is, az biztos, hogy az árverések nyilvánosak lesznek. A napelemprogram problémáiról pedig nem tudott semmit mondani, mert nem ismeri őket.

Kémbankos pénzek?

Gulyás Gergely szerint mivel nem történt sikeres adatszerzés, ezért a NATO-t sem kellett tájékoztatni. A miniszter szerint a magyar kormány célja, hogy az orosz kémbankban bentragdt mintegy 20-25 milliárd forintot visszaszerezzék, de nyilvánosan nem támogatják, hogy lekerüljön a szankciós listáról a Nemzetközi Beruházási Bank. Ennek jelentős részét kiteszi a NBB ingatlana a Clark Ádám téren. 

Vége a Kormányinfónak

Tucatnyi kérdés érkezett az orosz kibertámadásról, erre 12-szer mondta el a miniszter, hogy nem történt semmi különös. Vége a tájékoztatónak, amely 2 óra 30 percig tartott.

Köszönjük a figyelmet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!