3p

Növekszik a kötelező maszkviselést elrendelő kórházak száma. Legutóbb a veszprémi intézmény döntött erről. 

A fokozódó járványügyi helyzet miatt december 11-től kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk használata a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórházban, továbbá néhány osztályon, részlegen látogatási tilalom lép életbe - jelentette be az intézmény a portfolio.hu beszmolója szerint.

Egyre több kórházban kell maszkot viselni. Fotó: Depositphotos
Egyre több kórházban kell maszkot viselni. Fotó: Depositphotos

A vasárnap megjelent tájékoztatás szerint a kórházi betegek és látogatók előtt is nyitva álló közösségi terekben, folyosókon, várókban, kórtermekben, rendelőkben, vizsgálókban mindenkinek kötelező maszkot viselnie. A kórházba és a betegellátó osztályokra való belépéskor és azok elhagyásakor mindenki köteles kezét alkoholos kézfertőtlenítő szerrel fertőtleníteni. A fekvőbetegek a maszkviselési kötelezettség alól saját kórtermükben mentesülnek. A koronavírus-fertőzött betegek a kórtermeket csak ellátásuk (diagnosztika, kezelés) érdekében és idejére hagyhatják el. Kórházi felvételkor a légúti tüneteket mutató beteget, illetőleg az ellátás során erre utaló tüneteket produkáló személyeket a Covid-fertőzés igazolására munkatársaink antigén gyorsteszttel szűrik.

Több kórházban is bevezették a kötelező maszkviselést

Ahogy arról beszámoltunk, egyre több korház dönt a maszkviselés bevezetése mellett. 

Eddig a következő kórházakban léptek: 

  • Az Észak-Budai Szent János Kórházban október 26-tól „az elmúlt időszakban megnövekedett felső légúti tünetekkel járó megbetegedések következtében, betegeink és munkatársaink védelmének érdekében a kórház teljes területén ajánlott az orrot és szájat eltakaró maszk viselése".
  • A Debreceni Egyetemi Klinikai Központ Nagyerdei és Kenézy Gyula Campusainak betegellátó egységeiben október 26. déli 12 órától ismét kötelező maszkot viselni, egyes helyeken látogatási tilalmat is bevezettek. Mint honlapjukon írják, nem kötelező viszont a maszkviselés az egészségügyi intézményben ápolt betegeknek az elhelyezésükre szolgáló kórteremben, a hatodik életévüket be nem töltött kiskorúaknak, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal élő személyeknek. Fentieken túl, az akadálymentes kommunikáció érdekében, a beszélgetés időtartama alatt mentesül a maszkviselési kötelezettség alól a hallássérült beteg, a vele kommunikáló, illetve a kommunikációját segítő személy.
  • A Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet területén október 19-től kell maszkot viselni
  • A Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben október 18-tól kötelező a maszkviselés. 
  • A budapesti Nyírő Gyula Központ már október 10-én közölte, hogy „az észlelt Covid 19-esetek számának megemelkedése miatt elrendeljük a Lehel utcai telephely látogatók számára a sebészi maszk kötelező viselését!".
  • A győri Petz Aladár Egyetemi Oktatókórházban október 18-tól határozatlan ideig látogatási tilalom lépett érvénybe, majd másnaptól kötelező lett a maszkviselés is.
  • a Tolna Vármegyei Balassa János Kórházban október 18-tól kötelező újra a maszkviselés.
  • A Soproni Erzsébet Oktató Kórházban a fekvőbeteg-osztályokon kötelező a maszkviselés.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!