5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Fővárosi Közgyűlés 15 igen szavazattal, 1 nem ellenében és 9 tartózkodással úgy döntött szerdai ülésén, hogy nem támogatja a főváros két járóbeteg-szakellátásának állami kézbe adását. A képviselők döntöttek arról is, hogy fél évre kitilthatók lesznek a budai Várból a közlekedési szabályszegést elkövető taxisok.

A közgyűlés Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára úgy döntött, továbbra is támogatja, hogy a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei által működtett járóbeteg-szakellátások változatlanul a fővárosi önkormányzat fenntartásában működjenek legalább a jelenlegi központi költségvetési támogatás megtartásával.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgatója korábban felvetette a járóbeteg-szakellátás állami kézbe vételét. A főváros jelenleg két ilyet üzemeltet: a hajléktalan-ellátás részeként a nőgyógyászatot és pszichiátriát, szoros kapcsolatban a hajléktalan-ellátás többi intézményével. A főpolgármester előterjesztése szerint a két szakellátás államosítása szakmailag, az érzékeny ellátotti célcsoport biztonságos, személyre szabott egészségügyi ellátása érdekében nem támogatandó.

A közgyűlés többsége úgy döntött, a jövőben fél évre kitilthatók lesznek a budai Várból a vári védett övezetben közlekedési szabályszegést - közlekedési szabálysértést, a közösségi együttélés közlekedési jellegű szabályainak megsértését vagy más, közigazgatási szankcióval sújtható szabályszegést - elkövető taxisok.

Módosították a köztemetőkről szóló önkormányzati rendeletet, hogy a jövőben a jogszabálysértő sírjelekkel szemben a közszolgáltató megfelelő jogi eszközökkel rendelkezzen, így ha a rendelkezési jog jogosultja a jogszabálysértő sírjelet nem távolítja el, azt átmenetileg le lehessen takarni, végső esetben pedig a szerződés felmondását követően azt a közszolgáltató eltávolíthassa. Módosították az szmsz-t is, hogy a szokásjoggal összhangban a Fővárosi Közgyűlés rendes ülését választási kampány idején ne kelljen összehívni.

A képviselők úgy döntöttek: mintegy 70, a két világháború közötti, illetve a második világháború utáni épületet, épületegyüttest helyeznek fővárosi helyi védelem alá. Arról is egyhangú döntést hoztak, hogy a főváros tovább folytatja az ukrajnai menekültek megsegítését. Az előterjesztés szerint tavaly február 24. óta mintegy 1600 ukrajnai menekült - közülük több mint 750 kiskorú - töltött összesen több mint 100 ezer éjszakát a főváros által fenntartott szállásokon, és 330 ezer adag ételt biztosítottak számukra.

A testület 17 igen szavazattal és 9 nemmel elfogadta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV idei üzleti tervét is. A BKK ebben úgy számol, a tavalyinál 4,6 milliárd forinttal több lesz a menetdíj-bevétele, a főleg turisták által használt 100E vonalán történő áremelés, az utasok számának további növekedése és a turizmus élénkülése miatt. A BKV üzleti terve bruttó 162 millió forint összegű 2023. évi szolgáltatási díjjal és 34,8 milliárd forint veszteséggel számol. Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) szerint a BKV "súlyos helyzetben van", Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes válaszában jelezte: sok mindentől függ, hogyan alakul a társaság pozíciója, amire nincs ráhatásuk, így például az energiaárak alakulásától.

A közgyűlés megszavazta a 24,3 millió forintos támogatást a BRFK-nak az aluljárókban lévő térfigyelő kamerák működtetésére. A képviselők a kerületek javaslatára döntött névtelen közterületek elnevezéséről is, így a jövőben a XIII. kerületben lesz Vizafogó park, Thurzó park, Bulcsú park és Embermentők parkja, a XX. kerületben pedig Schweidel József tér.

A képviselők hozzájárultak, hogy az Immaculata Alapítvány a Köztéri Szobrok Emeléséért saját költségén mellszobrot állítson Erdélyi Zsuzsanna Kossuth-díjas néprajztudós, folklorista emlékére a Néprajzi Múzeum mellett, valamint, hogy 50 millió forintos pályázatot írnak ki közösségi "szereld magad"-műhely kialakítására, ahol a rendelkezésre álló eszközökkel és szakértői segítséggel mindenki maga javíthatja meg elromlott tárgyait.

A közgyűlés többsége úgy döntött, pályázatot írnak ki civil szervezeteknek, hogy három jó állapotú, de évek óta üresen álló üzlethelyiségben közhasznú tevékenységet végezzenek. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) felvetette: a civil szervezetek a zöld, esélyteremtő és nyitott Budapest témájában pályázhatnak az üzlethelyiségre, ez azonban a városvezetés programja, vagyis a főváros olyan civileket akar támogatni, amik a városháza politikai üzeneteit közvetítik. Baranyi Krisztina (független) IX. kerületi polgármester szerint nem lehet számon kérni a politikai legitimációval rendelkező városvezetésen, hogy megvalósítja politikai programját. Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint azonban "súlyos üzenet", ha a városvezetés kimondja, hogy csak olyanokat támogat, akik a programját hajtják végre.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint az Otthon Budapesten integrált városfejlesztési program, aminek elfogadását a Fidesz is támogatta, a pályázat a program céljainak megvalósítására szolgál.

A közgyűlés újabb öt évre megbízta a fővárosi levéltár vezetésével az eddigi főigazgatót, Kenyeres Istvánt.

Az ülésen Pintér Gábor (Fidesz-KDNP) lemondott képviselői listás mandátumáról.

(MTI)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!