2p

Putyin kinevezte Szergej Sogju védelmi miniszter utódját, Olena Zelenszka elutazott Ukrajnából. Háborús összefoglaló.

  • Egy dokumentumtervezet szerint az Európai Unió ígéretet tett Ukrajna hosszú távú biztonsági támogatására, amely szerint több fegyvert, katonai kiképzést és egyéb segélyt biztosít Kijevnek az elkövetkező években.
  • Az ukrán hadsereg közölte, hogy megakadályozta az orosz erőket abban, hogy tovább mozduljanak Lukjanszi falu közelében, Harkiv régióban, ahol „részsikert” értek el.
  • Négy embert öltek meg a bombatámadások Ukrajna keleti részén, Luganszk régióban, amelyet Moszkva és egy orosz határvidék megszállt – közölték helyi tisztviselők hétfőn.
  • Az erőteljes orosz offenzíva után leváltották az északkeleti harkivi frontvonalért felelős ukrán parancsnokot - közölte hétfőn egy katonai parancsnokság. Az indokot nem közölték. 
  • Az orosz kormányváltásnak köszönhetően Vlagyimir Putyint leváltotta Szergej Sojgu védelmi minisztert. Elemzők szerint Putyin Andrej Belousovot jelölte ki védelmi miniszterré, ami annak a jele, hogy az orosz vezető milyen fontosnak tartja, hogy hosszú távon fölénybe kerüljön az Ukrajna elleni konfliktusban.

A lakosság evakuálásában vesz részt egy ukrán rendőr a kelet-ukrajnai Harkiv megye Vovcsanszk városában 2024. május 13-án. A napokban az orosz erők több falut elfoglaltak a Harkivi területen, jelenleg az orosz határtól 5 kilométerre fekvő Vovcsanszk körül folynak a harcok
A lakosság evakuálásában vesz részt egy ukrán rendőr a kelet-ukrajnai Harkiv megye Vovcsanszk városában 2024. május 13-án. A napokban az orosz erők több falut elfoglaltak a Harkivi területen, jelenleg az orosz határtól 5 kilométerre fekvő Vovcsanszk körül folynak a harcok
Fotó: MTI/EPA

  • Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn meglepetésszerű látogatást tett az oroszbarát Szerbiában, Ukrajna first ladyjével, Olena Zelenskával, a két állam közötti kapcsolatok felmelegedésének jeleként. Moszkva szégyenteljesnek nevezte az eseményt.
  • Szergej Lavrov megbízott orosz külügyminiszter azt mondta, hogy ha a Nyugat Ukrajnáért akar harcolni a csatatéren, Oroszország fel van rá készülve. Hozzátette, hogy Ukrajna közelgő békecsúcsa ultimátumot jelent Moszkvának.
  • Ukrajna közölte, hogy meghiúsította azt az orosz hadműveletet, amely május 9-én bombamerényletsorozatot indított Kijev fővárosában az építőipari piacokon és egy kávézó közelében.
  • A Lukoil orosz olajóriás volgográdi finomítóját részben leállították, miután vasárnap dróntámadás érte – mondta az ügyben jártas két forrás, amelyek szerint idén ez a második ilyen támadás a legnagyobb dél-oroszországi finomító ellen. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!