3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Zelenszkij újra tisztogatásra kényszerül, a Kreml meg van győződve róla, hogy amerikai-ukrán támadás érte a Krím-félszigetet. Háborús összefoglaló. 

  • Az Európai Unió hat orosz hackerekkel szemben vezetett be szankciókat a tagállamok és Ukrajna ellen elkövetett, rossz szándékú kibertevékenységek miatt - közölte az Európai Unió Külügyek Tanácsa hétfőn.
  • Az orosz külügyminisztérium hétfőn behívatta az Egyesült Államok nagykövetét, hogy közölje vele, Moszkva Kijevet és Washingtont egyformán hibáztatja a krími Szevasztopol városa elleni halálos rakétatámadásért . "Washington ilyen intézkedései… nem maradnak válasz nélkül. Biztosan lesznek válaszintézkedések" - áll a minisztérium közleményében.
  • Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij felszólította az ukrán állami őrszogálat új vezetőjét, hogy tisztítsa meg sorait a lejárató személyektől, miután két tisztjét azzal vádolták meg, hogy magas rangú tisztviselők meggyilkolására készültek. Zelenszkij hétfőn bemutatta Olekszij Morozov ezredest a személyzetnek, és elmondta, hogy fő célja annak biztosítása, hogy csak azok csatlakozzanak az ügynökséghez, akik jövőjüket Ukrajnához kötik.

Romok között egy autó Harkivban 2024. június 23-án, miután az orosz hadsereg irányított légibombával csapást mért a kelet-ukrajnai nagyvárosra. Ukrán források szerint három ember életét vesztette, ötvenhat, köztük három gyermek, megsebesült
Romok között egy autó Harkivban 2024. június 23-án, miután az orosz hadsereg irányított légibombával csapást mért a kelet-ukrajnai nagyvárosra. Ukrán források szerint három ember életét vesztette, ötvenhat, köztük három gyermek, megsebesült
Fotó: MTI/EPA

  • Kurt Campbell, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese szerint az Oroszország és Észak-Korea közötti megbeszélések arról szólnak, hogy Észak-Korea nagy hatótávolságú nukleáris rakétáinak fejlesztésére vonatkoznak, s hogy Phenjan mit kap a Moszkvának szállított fegyverekért cserébe.
  • Az Olaf Scholz kancellár vezette német Szociáldemokrata Párt (SDP) népszerűségének csökkenése összefügg azzal, hogy egyes választóik ellenzik Ukrajna támogatását - mondta a kancellár egy interjúban. 
  • Megsemmisítette az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők egyik nagy logisztikai központját, ahol fegyvert, egyebek mellett nyugati országok által szállított rakétákat tároltak és osztottak szét - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.
  • Egy brüsszeli magyar jogászcsapat keresi a módját annak, hogy megtámadják azt az EU-határozatot, miszerint a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételeket Budapest megkerülésével használják fel – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Korábban Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője azt mondta, hogy a 27 tagú blokk megtalálta a módját, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételt a magyarországi visszatartások ellenére Ukrajna fegyvervásárlásra fordítsa. Borrell azt mondta, hogy Kijev a jövő héten kapja meg az első részletet az orosz befagyasztott vagyonból származó bevételekből, „egy jogi eljárást követve, hogy elkerüljék a blokkolásokat”.
  • Az EU új szankciókat hagyott jóvá Oroszországgal szemben az ukrajnai háború miatt, amelyek Moszkva árnyékos tankerflottáját, (ez cseppfolyósított földgázt szállít Európán keresztül), valamint több vállalatot is célba vettek.
  • Argentinának az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos álláspontja nagyon közel áll Csehországéhoz, mindkét ország támogatja Ukrajnát - jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő hétfőn Prágában újságírók előtt, miután tárgyalásokat folytatott Javier Milei argentin elnökkel. (The Guardian/MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!