3p

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Ismét megjelentek Kelet-Ukrajnában az orosz Wagner-magánhadsereg zsoldosai, közölte Ilja Jevlas, az ukrán hadsereg egyik szóvivője a Spiegel szerint. Mint mondta, olyan harcosokról van szó, akik korábban Fehéroroszországban állomásoztak. Míg ugyanis a zsoldosok egy része Afrikába távozott, más részük új szerződést kötött az orosz védelmi minisztériummal, és ismét részt vesz a harci cselekményekben.
   
 • A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján. „A legcsekélyebb kétség sem férhet hozzá, hogy a támadást nyugati hírszerzési eszközök, a NATO műholdas berendezései és felderítő repülőgépek felhasználásával tervezték meg előre, és az amerikai és brit hírszerző szolgálatok támogatásával és a velük való szoros koordinációban hajtották végre" - mondta. (Korábbi háttéranyagunk a témában: Amerikai segítséggel veszi célba Ukrajna az oroszokat.)
  Kép egy tűzoltóról a feltehetően dróntámadás következtében kigyulladt üzemanyagtartállyal a háttérben az Oroszország által annektált Szevasztopolban 2023. április 29-én. Fotó: MTI/AP
  Kép egy tűzoltóról a feltehetően dróntámadás következtében kigyulladt üzemanyagtartállyal a háttérben az Oroszország által annektált Szevasztopolban 2023. április 29-én. Fotó: MTI/AP
 • Az ukrán ellentámadás folyamatosan halad előre, egyes területeken az ukrán erők átjutottak Oroszország védelmi vonalán, azt viszont nem tapasztaljuk, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök céljai megváltoztak volna - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben. Szerinte a tartós békéhez vezető legsimább út, ha a NATO fokozza az Ukrajnának nyújtott támogatást. Üdvözölte a NATO-szövetségesek jelentős hozzájárulását az ukrán védelemhez, különös tekintettel az első amerikai Abrams-harckocsikra, amelyek két napja érkeztek meg Ukrajnába.
   
 • Magyarország már 5200, a háború elől ide menekült ukrán gyermek oktatásáról gondoskodik, írta a magyar kormányszóvivő szerdai bejegyzésében a Facebook oldalán. Szentkirályi Alexandra szerint : jelenleg ennyi ukrán gyermek tanul magyar iskolákban, óvodákban, biztosítják nekik az anyanyelv használatát és segítik beilleszkedésüket a közösségekben. Az állam gondoskodik a gyerekek ingyenes oktatásáról, az ingyenes tankönyvellátásáról és külön támogatásként heti öt óra egyéni nyelvi felkészítésről. A gyermekek az iskolákban hasonló életkorú társaikkal szocializálódhatnak. 
   
 • Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) úgy döntött: visszaengedi az égisze alatt zajló nemzetközi sportági eseményekre a 17 éven aluliak alkotta orosz futballválogatottakat. A határozat az UEFA végrehajtó bizottságának keddi, limasszoli ülésén született.  Válaszul az ukrán szövetség (UAF) jelezte: elítéli az UEFA határozatát és bojkottálja azt. Anglia és Lengyelország szintén jelezte, hogy utánpótláscsapatai nem játszanak majd az orosz együttesek ellen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!