3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Harkiv felében nincs áram.

Vasárnap délután nagy támadást intéztek az oroszok Harkiv ellen. Polgári célpontokat lőttek, eddig legalább 56 civil sebesültről és legalább 1 halottról tudnak az ukrán hatóságok. A város felében nincs áram, leállt a metró és más közlekedési eszközök sem tudtak eljutni célpontjukra.

Romos lakóház Ukrajna dél-keleti részében, ahol egyre csak nyomulnak az oroszok
Romos lakóház Ukrajna dél-keleti részében, ahol egyre csak nyomulnak az oroszok
Fotó: MTI/AP

  • A hét utolsó napján mintegy 60 fegyveres összecsapás volt az ukrán-orosz frontvonalon. Ukrán szempontból Pokrovszk térségében a legsúlyosabb a helyzet. Az oroszok siklóbombákat, drónokat és rakétákat is bevetettek.
  • Az ukrán vezérkar szerint az oroszok az Azovi-tengeren állomásozó hajóikról rakétákkal lőtték a közeli ukrán célpontokat. Közben az ukránoknak sikerült lelőni két nagyobb rakétát a kijevi körzetben. Összesítésük szerint az oroszok 314 embert, három tüzérségi löveget, több páncélozott harcjárművet és más katonai járműveket veszítettek vasárnap.
  • A Naftohaz ukrán állami gázszolgáltató vállalat a Facebookon arról adott hírt, hogy szombat este az orosz erők rakétával támadták a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkot, és ennek következtében károk keletkeztek a város olaj- és gázipari műszaki egyetemének 14 épületében. "Az előzetes felmérés szerint 815 ablakot, 25 bejárati ajtót és 1160 négyzetméternyi tetőt rongáltak meg a rakétabecsapódások" - írta a cég, hozzátéve, hogy segít a megrongálódott egyetemi épületek helyreállításában.
  • Nagy hatótávolságú, tengeri indítású precíziós fegyverekkel mért csoportos csapást az orosz hadsereg az ukrán repülő és műszaki személyi állomány kiképzőhelyére - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint csapás elérte célját. A tárca a helyszínt nem nevezte meg. A vasárnapi moszkvai hadijelentés szerint az elmúlt napban az orosz hadsereg hatból négy frontszakaszon előrenyomult Ukrajnában, miközben a donyecki régióban hat ukrán ellenrohamot vert vissza. Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek csaknem kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon. Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta több mint 16 400 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet vesztettek el.

  • Biztonsági egyezményt ír alá a jövő héten a szlovén és az ukrán elnök Kijevben. Nataša Pirc Musar csütörtökön érkezik az ukrán fővárosba. Ukrajnának már számos EU-taggal illetve más nyugati szövetséges országgal született ilyen megállapodása.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy ezen a héten hat további állam írta alá a svájci békekonferencia zárónyilatkozatát. Nem nevezte meg azonban ezeket az országokat, viszont azt mondta, hogy az ukrán diplomácia erősen dolgozik azon, hogy újabb aláírók legyenek.

(Ukrinform/UNN/STA)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!