<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Brit hírszerzési információk szerint Moszkvában elégedetlenek az orosz vezérkari főnökkel.

  • Két év börtönbüntetésre ítélte a bíróság az ukrajnai inváziót kritizáló internetes bejegyzései miatt azt az orosz férfit, akinek tinédzser lánya háborúellenes képet rajzolt az iskolában. Alekszej Moszkaljovot „az orosz hadsereg hiteltelenítésével” vádolták, és házi őrizetben volt Tula régióban, miután azzal vádolták, hogy ismételten háborúellenes üzeneteket tett közzé. A vád szerint Moszkaljov „személyi számítógépe segítségével közösségi oldalain olyan kijelentéseket tett közzé a közösségi oldalakon szöveges-grafikus kiadványok formájában, amelyek lejáratják az Orosz Föderáció fegyveres erőit” – jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.
  • Egy magas rangú ukrán tisztviselő bírálta azt a „szimbolikus csapást”, hogy Oroszország átveszi az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöki tisztét. Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke szombaton a Twitteren azt írta: „Ez nem csak szégyen. Ez egy újabb szimbolikus csapás a nemzetközi kapcsolatok szabályalapú rendszerére.” A Kreml azt mondta, hogy „minden jogát gyakorolni kívánja” ebben a szerepben.
  • A brit védelmi minisztérium (HM) legfrissebb hírszerzési frissítése szerint az orosz vezérkari főnök, Gene Valerij Geraszimov teljesítménye „az orosz politikai vezetés tűrésének határait feszegeti”. Hozzáteszi: „Geraszimov hivatali idejét az a törekvés jellemezte, hogy általános téli offenzívát indítsanak azzal a céllal, hogy az oroszok ellenőrzését kiterjesszék a Donbász egészére. Nyolcvan nap elteltével egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ez a projekt kudarcot vallott.”
  • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az Ukrajnában harcoló moszkvai csapatok főhadiszállásán tett látogatása során ígéretet tett arra, növeli az ország ukrajnai haderőinek hadianyag-ellátását – derül ki a védelmi minisztérium szombaton közzétett felvételéből.
  • A Nemzetközi Valutaalap igazgatósága négy évre 15,6 milliárd dolláros hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára, amely egy 115 milliárd dolláros globális gazdasági támogatási csomag része. A döntés megnyitja az utat mintegy 2,7 milliárd dollár azonnali kifizetése előtt, ám Ukrajnának jelentős változtatásokat kell végrehajtania, különösen az energiaszektorban – közölte az alap.

Jelentős forrásokhoz jut Ukrajna. Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik
Jelentős forrásokhoz jut Ukrajna. Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik

  • Mark Milley amerikai tábornok azt mondta, nem valószínű, hogy Ukrajna idén az összes orosz csapatot kiszorítja a területéről – írja a Kyiv Independent a Defense One-nak adott interjúra hivatkozva. Mint fogalmazott: „Nem tartom valószínűnek, hogy ebben az évben ez a közeljövőben megvalósul”.
  • Az ügyészek arra kérték a bíróságot, hogy helyezzék házi őrizetbe a Kijev–Pecserszka Lavra kolostor apátját, Pavel metropolitát. Azzal vádolják, hogy támogatja Oroszország ukrajnai invázióját, és vallási gyűlöletet szított. Pavel tagadja a jogsértést.

(CNN, The Guardian)