2p

Bombardier Global 6000 típusú luxusgépekkel repült a Távol-Keletre két alkalommal is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A máltai felségjelű repülőgépek bérlése több szám millió forintot emésztett fel. A külügyér saját magának engedélyezte a drágább használatot.

VistaJet magánrepülőgépes társaság Máltára bejegyzett jetjeit használta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter két távol-keleti utazásához is. Az Átlátszó cikke szerint a tárcavezető 2020. novemberi, Kambodzsát és Thaiföldet érintő útja (mely a miniszter pozitív Covid-tesztje miatt félbeszakadt) 140 millió forintba került.

A másik, 2021-es úton Szijjártó Japánt és Azerbajdzsánt látogatta meg, ennek költségeit azonban a tényfeltáró portál adatigénylése ellenére a minisztérium nem közölte, de úgy számolnak, a megtett távolságot és a repülőgépbérlés időtartamát figyelembe véve, az előző útnál még drágábbak lehettek.

Nem olcsó mulatság egy ilyen magánjet bérlése
Nem olcsó mulatság egy ilyen magánjet bérlése
Fotó: VistaJet

A külügyér mindkét utazáshoz egy-egy Bombardier Global 6000 típusú luxusgépet vett igénybe. Ez az ultra nagy hatótávolságú (ultra long range) jet 14 utas szállítására alkalmas, a nappal exkluzív és kényelmes belső tér éjszakai elrendezése pedig 5 ágyon maximum 7 fő számára kínál alvóhelyet – írja a portál. Hozzáteszik, a repülőgépen a két pilóta mellett külön kabinszemélyzet is dolgozik, aki igény szerint meleg ételt szolgál fel a fedélzeten. Az utasok szórakoztatásáról komplex multimédiás rendszer gondoskodik.

A tényfeltáró portál megjegyzi, fő szabály, azaz egy kormányrendelet szerint a tárcavezetőnek a honvédség repülőgépeivel, vagy – ha azok katonai kötelezettségeik miatt nem állnak rendelkezésre – menetrend szerinti járat első osztályán kellene utaznia. Ám egy jogszabályi kivétel lehetővé teszi, hogy a miniszter – az adott költségvetési fejezet felügyeletét ellátó szerv vezetőjeként – saját magának engedélyezze a főszabálytól való eltérést, vagyis akár más utazási eszköz igénybevételét is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!