3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Több tucatnyi drónnal támadta a Krímet Ukrajna, egy szombati oroszországi támadás után pedig még ma is kerülnek elő civil áldozatok, köztük gyermekek is. Összefoglaló.

  • Ukrajna vasárnap kora reggel egy komolyabb dróntámadást indított az oroszok által megszállt Krím félsziget ellen, meg nem erősített jelentések szerint erős robbanások történtek Feodoszia kikötője közelében. Az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajna 38 drónnal támadt, állításuk szerint a légvédelem mindegyiket megsemmisítette. Azt nem közölték, hogy a támadásnak okozott-e károkat, voltak-e áldozatok. Hajnalban (helyi idő szerint 03:40-kor) a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő híd forgalmát is leállították egy időre.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a légvédelem megerősítését kérte egy szombati dróntámadás kapcsán a nyugati szövetségesektől. Ahogy arról beszámoltunk, heten meghaltak, köztük egy hároméves gyerek és egy nő a csecsemőjével, amikor orosz drón csapódott egy többemeletes lakótömbbe szombaton a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban. Vasárnapra az áldozatok száma 10-re nőtt, miután újabb áldozatok holttestét találták meg a romok alatt - köztük egy nyolc hónapos gyermekét is.
  • Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegram-csatornáján közölte, hogy Ukrajna szombaton Kelet-Ukrajna felett lelőtt egy Szu-34 orosz vadászbombázót.
  • Az ukrán fegyveres erők vezérkara által vasárnap reggel közzétett adatok szerint szombaton 1160 orosz katona esett el a harcokban. Ezzel Ukrajna 416 800-ra becsüli az orosz veszteségeket a hábrú teljes idejére. A harci veszteségekről szóló napi frissítésében - amelyeket független források nem tudnak megerősíteni - az ukrán hadsereg azt is állította, hogy 16 harckocsit, 28 páncélozott járművet és 14 drónt semmisítettek meg szombaton. 
  • Olaf Scholz német kancellár teljes körű vizsgálatot ígért, miután az ukrajnai háborúról folytatott bizalmas katonai tárgyalásokról készült állítólagos felvétel kezdett keringeni az orosz közösségi médiában, rendkívül kínos helyzetbe hozva Berlint. A német védelmi minisztérium szerint a légierő hadosztályán folytatott beszélgetést "lehallgatták" - közölte a minisztérium szóvivője. A felvételen állítólag német tisztviselők a Krím elleni csapásról és nagy hatótávolságú rakéták Kijevbe szállításáról tárgyaltak.
  • A litván vámhatóság bejelentette, hogy március 11-ig minden, Oroszországban bejegyzett, orosz rendszámmal rendelkező járművel rendelkező személynek újra kell regisztráltatnia a járműveket Litvániában, vagy ellenkező esetben el kell hagyniuk az országot és az EU területét. Litvánia, Lettország és Észtország az Európai Bizottság ajánlása alapján 2023 szeptemberében tiltotta meg az orosz rendszámú járművekkel történő beutazást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!