2p

Csendes nap volt a szerda az orosz-ukrán háborúban – esti hírösszefoglalónkban a háború 847. napja.

 • A Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Jordan Bardella szerdán jelezte, hogy betartaná Franciaország nemzetközi kötelezettségvállalásait. Kijelentette: „van egy vörös vonal számomra. Nem szándékozom megkérdőjelezni a Franciaország által a nemzetközi színtéren vállalt kötelezettségeket. Van egy hitelességi kérdés az európai partnereinkkel és NATO-szövetségeseinkkel szemben." A pártelnök megerősítette, folytatja a Franciaország által eddig képviselt irányvonalat, és támogatja Kijev katonai támogatását.

Ukrajna nem marad egyedül
Ukrajna nem marad egyedül
Fotó: MTI/EPA/24. gépesített dandár

 • Vlagyimir Putyin Észak-Koreában járt, ahol Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel közösen olyan egyezményt írt alá, amely tartalmaz egy olyan záradékot, hogy az országoknak egymás segítségére kell sietniük, ha valamelyiküket megtámadják. A kölcsönös védelmi záradék felvétele az átfogó stratégiai partnerségükbe, amelyet Kim "szövetségnek" nevezett, tovább fokozza a nyugat aggodalmát az Észak-Korea és Oroszország közötti egyre szorosabb kapcsolatok miatt.
   
 • Hennagyij Truhanov, Odessza polgármestere arról számolt be, hogy az orosz csapatok június 19-én ballisztikus rakétával támadták a nagyváros partvidéki területét, a lövedéket a megszállt Krímtől lőtték ki.
   
 • Volodimir Zelenszkij ukrajnai energiaválsággal foglalkozó tanácskozást hívott össze, itt kijelentette, hogy intézkedéseket dolgoznak ki annak érdekében, hogy az emberek könnyebben átvészeljék a fűtési szezont. Az elnök ígérete szerint a cél, az, hogy kiszámíthatóbbá tegyék az időszakot, és segítsenek ennek átvészelésében.
   
 • Több mint egy napja lángol egy orosz olajlerakat, miután június 17-én éjjel ukrán drómtámadás érte. A rosztovi terület kormányzója szerint nem sikerült megfékezni a lángokat, így egy második tartály esetében is szükség volt nyomásmentesítésre.

(The Guardian, Ukrainska Pravda, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!