2p

Az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsoportja (ECR) több tagpártja is kinyilvánította, határozottan ellenzik a Fidesz esetleges belépését pártcsaládjukba.

A Corriere della Sera értesülései szerint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) populista frakció vezetője nemet mondott Orbán Viktornak azon kérésére, hogy csatlakozhasson a Fidesz az ECR képviselőcsoportjához. Mint az olasz lap írja, Meloni úgy véli, ebből több hátránya származna, mint előnye. A Fidesz képviselői a függetlenek között foglaltak helyet, mióta a párt 2021-ben előre menekülve kilépett az Európai Néppártból azelőtt, hogy kizárták volna – írja a Népszava.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök néha nem rejti véka alá véleményét
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök néha nem rejti véka alá véleményét
Fotó: wikipedia

Orbán Viktor néhány hónapja jelezte, hogy az ECR EP-frakciójában látná szívesen a Fideszt. Az ECR több tagpártja – a Finnek Pártja, a belgiumi Új Flamand Szövetség, illetve a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) – is jelezte, hogy számukra elfogadhatatlan lenne a Fidesz belépése. Előzőleg a svéd populista párt, a Svéd Demokraták is jelezték, hogy ők sem támogatják a Fidesz felvételét.

Az olasz lap még hozzá teszi, hogy az ECR kapujában négy francia Reconquête párt által támogatott képviselő, két vagy három román képviselő és néhány ír képviselő várakozik. Azonban az is elképzelhető, hogy a liberális pártcsaládot másképp előzik meg: fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy a holland ex-miniszterelnök Mark Rutte pártja, tekintettel az országában kötött szélsőjobboldali megállapodásra, kilép a liberálisok csoportjából vagy kizárják onnan. Ebben az esetben lehetséges, hogy Meloni pártcsaládjához csatlakozik, amivel hat vagy hét képviselőt nyerne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!