2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már most elkezdték a tárgyalást.

Az Európai Unió hivatalosan is megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával - jelentette be Hadja Lahbib, az Európai Unió Tanácsának június 30-ig tartó, féléves elnökségét betöltő Belgium külügyekért és általános ügyekért felelős miniszere kedden Luxembourgban.

Hadja Lahbib, az Ukrajnával kezdett első kormányközi konferencia nyitóbeszédében történelmi jelentőségűnek nevezte az Európai Unió számára a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Hivatalosan is elkezdődött a tárgyalás
Hivatalosan is elkezdődött a tárgyalás
Fotó: Depositphotos

Hangsúlyozta: az uniós integráció útja hosszú, a tárgyalások pedig szigorúak és megterhelőek lesznek. A munka csak most kezdődik - húzta alá. Eltökéltséggel és elkötelezettséggel bízunk abban, hogy a tárgyalások folyamán képesek leszünk pozitív eredményre jutni - fogalmazott.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a nyitóülésen, videóhíváson keresztül elmondott beszédében azt mondta: az EU-csatlakozás tárgyalásainak megkezdése mindannak a szimbóluma, amiért Ukrajna legjobb fiai és lányai ezrei adták életüket.

Erős Ukrajna nem lehetséges az EU nélkül, és egy erős EU sem lehetséges Ukrajna nélkül - tette hozzá az ukrán kormányfő. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en közzétett bejegyzésében azt írta:

történelmi nap a mai, amikor tényleges, valódi tárgyalásokat kezdünk az Európai Unióval. Hálás vagyok mindenkinek, aki védi Ukrajnát, országunkat és népünket. Hálás vagyok a csapatnak, mely mindent megtesz azért, hogy az Európai Unió részei lehessünk.

Az Európai Unió a délután folyamán Luxembourgban, a csatlakozási tárgyalások megkezdését jelentő első kormányközi konferenciát tart Moldovával, majd szerdán Brüsszelben Montenegróval.

Mi lesz a magyar üggyel?

Olga Sztefanisina, Ukrajna európai és euro-atlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettese, az Európai Uniós csatlakozási tárgyalások ukrán delegációjának vezetője megerősítette, hogy Ukrajna kész tárgyalni Magyarország 11, a nemzeti kisebbségek jogainak védelmére vonatkozó követelés teljesítéséről.

Sztefanisina azt mondta, hogy Ukrajna ismételten megerősítette azon elhatározását, hogy jó kapcsolatot tartson fenn a szomszédaival, különösen a nemzeti kisebbségek jogainak védelmével kapcsolatos kérdésekben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!