3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hétfői az orosz-ukrán háború 733. napja. Esti hírösszefoglalónk. 

 • Orbán Viktor szövetségese kemény kijelentést tett. Robert Fico, a magyar kormányfővel hagyományosan jó viszonyt ápoló szlovák miniszterelnök egy meredek állítással indította a hétfőt: állítólag több NATO- és EU-tagország is gondolkozik azon, hogy bilaterális alapokon katonákat állomásoztasson Ukrajnában. A hagyományosan inkább oroszbarátnak tartott Fico kijelentését Petr Fiala cseh kormányfő cáfolta, mondván Csehország nem tervez hasonlót.
   
 • Az orosz védelmi minisztérium hétfői közlése szerint az orosz erők elfoglalták a donyecki régióban lévő Lasztocskine települést, miközben hét frontszakaszon 22 ukrán ellentámadást és támadást vertek vissza az elmúlt nap folyamán. A települést elvesztését Ukrajna nem ismerte el, a hadsereg azt azonban bejelentette, hogy csapatai visszavonultak azért, hogy jobban tudják gátolni az orosz előrenyomulást.
   
 • Megsemmisítette az orosz hadsereg az első amerikai Abrams harckocsit az ukrajnai háborúban, az Avgyijivka környékén vívott harcokban - jelentette ki szerdán Jan Gagin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetőjének tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökségnek. Gagin szerint az amerikai tankokat mindeddig kímélték ukrán részről. Gagin kijelentését független és nemzetközi források nem erősítették meg.
   
 • Ukrajnának és nemzetközi partnereinek folytatniuk kell a harcot a Krím visszafoglalásáért - jelentette ki Volodimir Zelenszkij hétfőn, a Fekete-tengeri félsziget orosz megszállásának tizedik évfordulóján. Üzenetében Zelenszkij felszólította Ukrajna partnereit, küzdjenek a nemzetközi jog maradéktalan helyreállításáért. „Véget tudunk vetni ennek a háborúnak az ukrán feltételek szerint. Vissza tudjuk fordítani a földünket és a népünket a megszállásból” - mondta.

Zelenszkij megemlékezett a Krím elfoglalásáról. Fotó: Ukrán elnöki hivatal
Zelenszkij megemlékezett a Krím elfoglalásáról. Fotó: Ukrán elnöki hivatal

 • Alekszej Navalnij és két amerikai állampolgár szabadon engedésének előkészítése volt folyamatban a politikus halála előtt – árulta el Marija Pevcsik, az ellenzéki vezető egyik közeli szövetségese egy videóban. Pevcsik szerint a három fogoly szabadon engedéséért cserébe Németország hazaengedte volna Vadim Kraszikovot, az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) bérgyilkosát, akit egy egykori csecsen szeparatista berlini meggyilkolásáért ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre. Pevcsik kiemelte, Navalnijt azért ölték meg, mert az orosz elnök nem tudta elviselni a gondolatát annak, hogy szabad legyen. Azt állította, Putyin úgy döntött, hogy „megszabadul az alku tárgyától” Navalnij megölésével.
   
 • Elképzelhetetlennek nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN amerikai hírtelevíziónak adott, helyi idő szerint hétfő este adásba kerülő interjújának előzetesében, hogy Donald Trump volt amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnök oldalán állna. Mint mondta, bár tudja, hogy találkoztak, nem hiszi, hogy Trump igazán ismeri Putyint, véleménye szerint a volt elnök nem érti, hogy Putyin sosem fogja abbahagyni.

(The Guardian, Reuters, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!