3p

Mutatjuk az elmúlt órák legfontosabb történéseit.

  • Több ember meghalt, illetve megsebesült az észak-ukrajnai Csernyigiv régióban végrehajtott orosz csapásban – közölte egy helyi tisztségviselő szerdán Moszkva legutóbbi Ukrajna elleni légitámadását követően. A Fehéroroszországgal északon határos régiót az orosz invázió kezdetekor megszállták, de a moszkvai hadsereg kivonulása óta körülbelül két éven át megkímélték a heves harcoktól. 
  • Eközben fennáll a veszélye annak, hogy Harkiv „második Aleppó” lesz, hacsak az amerikai politikusok nem szavaznak meg újabb katonai segélyeket, megerősítendő Ukrajna légvédelmét – figyelmeztetett a város polgármestere. Ihor Terekhov azt mondta, Oroszország taktikát váltott, és megpróbálta megsemmisíteni a város áramellátását és terrorizálni annak 1,3 millió lakosát a lakónegyedek elleni támadással, miközben az emberek órákon át nem tervezett áramkimaradásokat szenvedtek el.
  • Hatalmas robbanásokat és tüzeket jelentettek az oroszok által megszállt Krím-félszigeten, az orosz haditengerészet Dzsankoj légibázisán, illetve annak közelében – számolt be az orosz tulajdonú független Telegram csatorna, az Astra.
  • Hszi Csin-ping beleegyezett abba, hogy támogat egy békekonferencia megrendezését Svájcban – közölte Németország kancellárja a kínai elnökkel való találkozás után. Az Zelenszkij üdvözölte a kezdeményezést.

Hszi Csin-ping támogatja a békekonferencia megrendezését
Hszi Csin-ping támogatja a békekonferencia megrendezését
Fotó: Depositphotos

  • A Fehér Ház illetékesei közölték, hogy kivárnak, amíg a képviselőház elnöke, Mike Johnson nyilvánosságra nem hozza az Ukrajnának nyújtott segélyezési tervének részleteit.  A New York Post időközben közzétett egy republikánus párti közvélemény-kutatást, amely azt mutatja, hogy a választópolgárok republikánus szavazóinak többsége a novemberi választások szempontjából kulcsfontosságú szerepet játszik az Egyesült Államok támogatásában Ukrajna orosz invázió elleni harcában.
  • Petr Fiala cseh kormányfő tájékoztatása szerint 20 ország ígéretet tett arra, hogy 500 ezer tüzérségi lövedéket vásárol Ukrajnának Európán kívül az úgynevezett cseh kezdeményezés keretében. A csehek márciusban közölték, hogy összesen mintegy 800 ezer lövedéket tudtak összegyűjteni Ukrajna számára a kontinensen kívül. Fiala szerint nincs ok arra, hogy az adományozók ne tudnának „egymillióval többet szállítani a következő 12 hónapban… Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a kezdeményezés nem egyszeri projekt. Célunk a nehézfegyverek hosszú távú lőszerellátási rendszerének létrehozása. Ez közvetlenül segít megváltoztatni a helyzetet a fronton.”
  • Ukrajna közölte, hogy csaknem 37 ezer embert, köztük katonákat nem találtak azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megkezdte teljes körű invázióját.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!