<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

És a nemzetközi jogot semmibe vevő Oroszországról, azonnali békét pedig nem követelt.

Miközben éppen egyre dagad a diplomáciai botrány Orbán Viktor a Mathias Corvinus Collegium egy eseményét Ukrajnáról tett kijelentései miatt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egész más húrokat pendített meg.

Az MTI tudósítása szerint Gulyás Gergely a Kárpátaljai Református Egyház egyházkerületi ünnepi közgyűlésén szólalt meg, és elmondta, hogy A kárpátaljai magyarság van a legnehezebb helyzetben a világmagyarságot alkotó közösségek közül, majd hozzátette:

"Segítjük a kárpátaljai magyarságot és Kárpátalját, mindeközben támogatjuk Ukrajnát is."

De nem ez volt az igazán meglepő kijelentés.

A miniszter ugyanis kifejtette: Oroszország a nemzetközi jog szabályait semmibe véve támadta meg hősiesen védekező szomszédját. Magyarország elítéli az agressziót, "fejet hajtunk minden hazáért és szabadságért harcoló katona előtt", együtt érzünk a szeretteiket gyászoló családtagokkal.

Persze beszélt Gulyás Gergely arról is, hogy "szándékos félreértések, és a magyar közösség jogait sértő lépések nehezítik" Ukrajna és Magyarország jó viszonyát, illetve megjegyezte, hogy nem helyes "figyelmen kívül hagyni a területén élő nemzeti kisebbségeket illető alapvető jogokat és nemzetközi normákat".

Az MTI tudósítása szerint azonban szó sem esett azonnali fegyverszünetről, sem arról, hogy Ukrajnának bele kellene mennie egy kompromisszumos békemegállapodásba, mert nem győzheti le Oroszországot - azaz semmi olyasmiről, amiről legutóbb éppen péntek délelőtti szokásos "interjújában" beszélt Orbán Viktor a háborúval kapcsolatban.