3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk. 

 • Volodimir Zelenszkij legújabb üzenetében arra szólította fel a szövetségeseket, hogy nyújtsanak Ukrajnának további légvédelmi eszközöket. Hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy Oroszországot felelősségre vonják, majd kiemelte, minden rakétát, minden támadó drónt le kell lőni. Zelenszkij egy számot is mondott, szerinte Ukrajnának legalább hét Patriot vagy más nagy teljesítményű légvédelmi rendszerre van szüksége az orosz légicsapások elhárításához.

Zelenszkij mondott egy számot
Zelenszkij mondott egy számot
Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

 • Az Ukrajna ellen péntekre virradóra rakétatámadást végrehajtó orosz Tu-22M3 nagy hatótávolságú bombázó repülőgépek egyikét az ukrán katonai hírszerzés a légierővel közösen végrehajtott különleges művelete során lőtték le - közölte az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége. A hírszerzés közölte, hogy miután a bombázót találat érte, még Sztavropol környékére tudott repülni, ahol végül lezuhant. Kiemelték, hogy első alkalommal sikerült orosz stratégiai bombázót megsemmisíteni a levegőben a háború kezdete óta.
   
 • A NATO védelmi miniszterei megállapodtak abban, hogy további katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának, főképpen a légvédelem területén - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Elmondta, a Patriot légvédelmi rendszereken kívül vannak más fegyverek is, amelyeket a szövetségesek biztosítani tudnak Kijev számára, például a francia SAMP/T föld-levegő rakéták. Azok a szövetségesek, amelyeknek nincs birtokukban rendelkezésre bocsátható rendszer, ígéretet tettek arra, hogy pénzügyi támogatást nyújtanak ezek megvásárlásához Ukrajna számára. Stoltenberg nem részletezte, hogy Ukrajna hány új légvédelmi rendszert kap majd.
   
 • Az orosz erők a dél-ukrajnai Mikolajiv és Odessza megyékre mértek csapásokat pénteken napközben, a támadásoknak civil áldozatai is vannak. Mikolajiv régióban az orosz erők tüzérségi tűz alá vettek egy kistérséget a megyeszékhely közelében, a támadás következtében egy idős nő életét vesztette, férje és egy 14 éves fiú pedig megsérült. Odesszából egy civil sérültet jelentettek.
   
 • Az amerikai képviselőház pénteken egy 95 milliárd dolláros, Ukrajnának, Izraelnek, Tajvannak és humanitárius segítségnyújtásnak szánt külföldi segélycsomagot terjesztett elő, miután a demokraták Mike Johnson republikánus házelnök segítségére siettek. A törvényhozók koalíciója segített abban, hogy a jogszabály egy eljárási akadályt leküzdve eljusson a végső szavazásokig a hétvégén, így az a ritka jelenség valósult meg, hogy egyes demokrata és republikánus politikusok együtt szavaztak.
 • Olyan szlovákok, akiket feldühített, hogy kormányuk nem hajlandó katonai segélyt nyújtani Ukrajnának, közel 2 millió eurót gyűjtöttek össze arra, hogy a támogatásokból lőszert vásároljanak Kijevnek.

(The Guardian, MTI, Sky News, Al Jazeera)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!