4p

Újabb ukrajnai régiók elcsatolását tűztek ki célul. Mutatjuk az elmúlt órák legfontosabb fejleményeit.

  • Az orosz védelmi minisztérium szerint több tucat ukrán drón támadt meg három orosz régiót az éjszaka folyamán. Állítólag 31 pilóta nélküli repülőgépet lőttek le, amit „terrortámadásnak” minősítettek.
  • Egy ukrán dróntámadás szombaton a dél-oroszországi Brjanszk régióban megsebesített egy embert, és megrongált egy adminisztratív épület ablakait és tetejét – közölte a régió kormányzója. Alexander Bogomaz a Telegramon elmondta, hogy az eset Trubcsevszk városában történt. Korábban azt közölte, hogy a régióban egy falut ágyúztak le az ukrán erők, és három ház megrongálódott.
  • Ukrajna 20 megállapodást és memorandumot írt alá külföldi partnereivel drónok gyártásáról, valamint páncélozott járművek és lőszerek javításáról, valamint gyártásáról az első nemzetközi védelmi iparági fórumon, amelyet Kijev nemzetközi gyártókkal szervezett meg. Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajna a védelmi iparát "nagy katonai központtá" akarja alakítani, és bejelentette a Védelmi Ipari Szövetség létrehozását is.
  • A NATO-tag Románia légterének lehetséges megsértéséről számolt be a szomszédos ukrajnai infrastruktúra elleni orosz dróntámadások során. „Miután a román határ közelében ukrán terület felé tartó dróncsoportokat észleltek” – riasztották Tulcea és Galati települések lakosait – áll a védelmi minisztérium szombati közleményében. "A radaros megfigyelőrendszer … jelezte a nemzeti légtérbe való esetleges jogosulatlan belépést." A minisztérium közölte, hogy a jelek szerint eddig egyetlen tárgy sem esett Románia területére, de a keresést tovább folytatják.
  • Hatalmas tűz ütött ki szombaton egy olajvezetéknél a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk régióban, kilenc ember megsérült, közülük öt életveszélyes – közölték a hatóságok. A Strymba falu közelében kitört tűz 100 négyzetméteren okozott olajszennyezést, mielőtt eloltották volna. A közösségi médiában megosztott felvételek szerint vastag fekete füstfelhők gomolyognak a falu felett. A régió kormányzója, Szvitlana Oniscsuk elmondta, hogy két gyermek és három felnőtt állapota válságos, számos égési sérüléssel.

Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajna a védelmi iparát nagy katonai központtá akarja alakítani. Fotó: president.gov.ua
Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajna a védelmi iparát nagy katonai központtá akarja alakítani. Fotó: president.gov.ua

  • Az Egyesült Királyság új védelmi minisztere azt mondta, hogy először tárgyalt a hadsereg vezetőivel arról, hogy brit csapatokat telepítsen Ukrajnán belül egy kiképzési programra. Grant Shapps, aki ezen a héten Kijevben tárgyalt Zelenszkijjel, azt mondta, hogy a megvitatás alatt álló javaslat csökkentené az Egyesült Királyság és más NATO-tagországok támaszpontjaitól való függést.
  • Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, amely szeptember 30-át az „Újraegyesítés napjává” nyilvánítja, megemlékezve az ukrajnai Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsija és Herszon régiók illegális annektálásáról. Az orosz elnök egy videóbeszédében azt mondta, hogy egy évvel ezelőtti „csatlakozásuk” az Orosz Föderációhoz „meghatározó, valóban történelmi és életet megváltoztató esemény volt”. „A győzelem a miénk lesz. És még több új régió lesz Oroszországon belül” – jelentette ki Dmitrij Medvegyev egykori orosz elnök, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács alelnöke.
  • Iráni kamikaze drónokat lőtt le az ukrán légierő péntek éjjel – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara. A légvédelemmel összefüggésben az ukrán erők 30 Shahed drónt semmisítettek meg Odessza, Mikolajiv és Vinnicja régiókban.
  • Oroszország kubaiakat toboroz az ukrajnai harcra. A havannai kormány, Oroszország régóta szövetségese, amely azt állítja, hogy „nem része” a háborúnak, a múlt hónapban 17 embert tartóztatott le egy embercsempész-gyűrűvel kapcsolatban, amely a kubaiakat Moszkváért való harcra csábította. A Reuters vizsgálata azonban olyan újoncokat talált, akik önkéntesként Oroszországba mennek a katonasághoz, miután egy toborzótól a közösségi médiában megjelentek.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!