<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

És az olajársapka is napirenden volt az orosz–ukrán háború szombati napján.

  • Tizennyolc ukrán diplomáciai képviselet 12 országban kapott véres csomagokat, köztük állati részeket, amit Ukrajna „terror- és megfélemlítési kampánynak” minősített. Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a csomagokat egyidejűleg egy európai országban adták fel, amit a vizsgálat ideje alatt nem közölhetett.
  • Az ukrán hatóságok evakuálásra szólították fel Herszonban, a Dnyeper folyó keleti részén élőket. Jaroszlav Janusevics kormányzó azt mondta, hogy a hatóságok szombattól hétfőig napközben segítenek az emberek kimenekítésében – írja a Kyiv Independent.
  • Több mint 7000 robbanóanyagot távolítottak el Herszon környékéről – közölte az ukrán állami katasztrófavédelem.
  • A brit védelmi minisztérium szerint az orosz erők erejük nagy részét a donyecki Bahmut városának elfoglalására összpontosítják.

A britek szerint az orosz hadsereg erejének zömét Bahmut elfoglalására összpontosítja. Fotó: MTI / AP / Efrem Lukackij
A britek szerint az orosz hadsereg erejének zömét Bahmut elfoglalására összpontosítja. Fotó: MTI / AP / Efrem Lukackij

  • Az orosz tengeri olaj árplafonját kiterjesztették a G7-ekre és Ausztráliára, miután az EU-országok megállapodtak róla. Lengyelország a hordónkénti 60 dollárnál alacsonyabb összeg mellett tartott ki. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, Oroszország „nem fogadja el ezt a plafont”, Ukrajna pedig további árplafon-csökkentést vár. Szombaton este az Európai Tanács (ET) is jóváhagyta a megállapodást, Magyarország mentességet kapott alóla. Az ET döntése után Mihail Uljanov, az ENSZ bécsi intézményeihez delegált orosz diplomata azt írta a Twitteren, „ettől az évtől Európa orosz olaj nélkül marad”.
  • Ukrajna közlése szerint pénteken további 510 orosz katonát öltek meg, így a februári invázió óta elhunytak száma 90 600-ra nőtt. Egy tankot és nyolc drónt is elveszítettek az oroszok.
  • Mikhajlo Podoljak kijevi elnöki tanácsadó szerint 13 ezer ukrán katona vesztette életét Oroszország februári megszállása óta. A háború bizonyos pontjain Ukrajna azt mondta, hogy naponta 100-200 hadereje pusztul el a csatatéren, így Podolyak becslése óvatosnak tűnik. Podolják az ukrán Kanal 24-nek nyilatkozva elmondta, hogy ezek az ukrán vezérkar hivatalos adatai.

(The Guardian)