2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Dióhéjban a hétfői nap történései.

  • Vlagyimir Putyin elbocsátotta négy védelmi miniszterhelyettest, és egy rokonát, Anna Civilevát nevezte ki az egyik megüresedett posztra.
  • Putyin ezen a héten 24 év után először látogat Észak-Koreába – közölte a két ország. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tavaly szeptemberben Oroszország távol-keleti részén tett látogatása alkalmával hívta meg az orosz elnököt. „A KNDK államügyekért felelős elnökének, Kim Dzsongunnak a meghívására Vlagyimir Putyin baráti állami látogatást tesz a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban június 18-19-én” – közölte a Kreml hétfőn. Putyin ezt követően június 19-20-án Vietnamba látogat.
  • Kilenc katona megsérült egy robbanásban hétfőn egy cseh katonai területen, amelyet ukrán csapatok kiképzésére használtak – közölte a hadsereg és egy kórház. Két közepesen megsérült katonát helikopterrel szállítottak a fővárostól, Prágától mintegy 200 kilométerre (125 mérföldre) keletre fekvő Olomouc egyetemi kórházába – tájékoztatott a kórház szóvivője.

Putyin utazik
Putyin utazik
Fotó: MTI/AP/Szputnyik pool/Mihail Mecel

  • Ukrajna közölte, hogy az orosz erők fokozzák a támadásaikat, és megpróbálnak nagyobb területeket elfoglalni, mielőtt Kijev hadserege több katonai segítséget kap külföldről, köztük F-16-os vadászgépeket. Az ukrán hadsereg főnöke, Olekszandr Szirszkij azt is elmondta, hogy az oroszok a tűzerejüket Donyeck térségére, különösen a pokrovszki frontra összpontosítják.
  • Ukrajna kelet-középső Poltava régiója ellen hétfőn egy orosz rakétatámadás több lakótömböt is megrongált, és legalább kilenc embert megsebesített – közölte egy helyi tisztségviselő. A régió kormányzója elmondta, hogy több mint 55 ezer magán- és ipari fogyasztó maradt áram nélkül, miután a régióban az elektromos vezetékek megsérültek egy orosz légitámadásban.
  • A Kreml szerint a NATO főtitkárának, Jens Stoltenbergnek a megjegyzése, miszerint a katonai szövetség újabb nukleáris fegyverek telepítéséről folytat tárgyalásokat, „a feszültség eszkalációja”.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!