<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.

  • A csütörtöki rakéta- és dróntámadások során az ukrán légvédelem ugyan az eszközök többségét lelőtte, hiszen 55-ből 47-et megsemmisítettek, a légicsapások így is legalább 11 civil ember halálát okozták. A támadás vélhetőleg Moszkva részéről egyfajta válasz volt arra, hogy Németország jóváhagyta más országok számára a Leopard 2-es tankok Ukrajnába küldését, illetve Berlin is több harci eszköz küldését vállalta.

  • Spanyolország és Kanada is ad Ukrajnának Leopard 2 típusú páncélosokat, a spanyol harckocsikat azonban először üzemképessé kell tenni - jelentették be csütörtökön Madridban és Ottawában. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök ugyanakkor még nem említett pontos számot, hogy a fegyveres erők állományából hány darab páncélost engedne át katonai segély gyanánt. Spanyolország összesen több mint 108 Leopard 2A4-es típusú harckocsival rendelkezik, amelyeket használtan vett Németországtól. A harckocsik közül 55 az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területén szolgálnak, a többi Zaragozában található. Utóbbiakból fognak az ukránoknak szállítani, ám ezeket előtte át kell vizsgálni, és ismét üzemképessé kell tenni. Anita Anand kanadai védelmi miniszter szerint Ottawa négy darab Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnának, miután Németországtól megkapta a szükséges exportengedélyt. Mint mondta, ez jelentősen segíteni fog az ukrán fegyveres erőknek.
  • Az Egyesült Királyság reméli, hogy az általa Ukrajnának szállított Challenger 2 harckocsik március végén megérkeznek az országba – mondta csütörtökön Alex Chalk védelmi miniszter.

  • Gyorsan elmozdítják azokat az ukrán kormánytisztviselőket, akik a háború idején megszegik a szabályokat – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök egyik helyettese csütörtökön, utalva rá, hogy a korrupció elleni fellépést nem veszik félvállról. A héten napvilágra került ügyek miatt több mint egy tucat tisztviselőt távolítottak el, közölte az illetékes. Politikai elemzők szerint Zelenszkijnek meg kell mutatnia nyugati partnereinek és a háborúban megfáradt ukránoknak, hogy komolyan gondolja a szabálytalanságok megbüntetését.
  • Nem a korrupció az egyetlen probléma, hiszen a napokban a biztonsági szolgálat kapcsán is kiderültek bűncselekmények. Ezt kommentálva az ügynökség egykori helyettes vezetője azt mondta, hogy az Oroszország javára kémkedéssel vádolt magas rangú ukrán titkosszolgálati ügynök letartóztatása rávilágított arra, hogy sürgősen meg kell tisztítani az ország biztonsági szolgálatát.
  • Az orosz hatóságok csütörtökön „nemkívánatos szervezetnek” minősítették a Meduza független hírügynökséget, gyakorlatilag betiltották az oldal oroszországi működését, és megtiltották bármely orosznak, hogy együttműködjön a Meduzával vagy újságíróival.
  • Az ukrán jegybank devizatartaléka körülbelül 30 milliárd dolláron áll január végén – mondta Jurij Heletij, a kormányzó-helyettes csütörtökön újságíróknak a Reuters szerint.