<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.

  • A korrupció elleni szigorú küzdelem ígéretével zárult kedden Svájcban az ukrajnai újjáépítési konferencia, amelyen a kijevi kormány és az adományozó országok, nemzetközi szervezetek és pénzügyi intézmények képviselői megállapodtak hét alapelvben. A luganói nyilatkozatnak elnevezett dokumentum alapelvként nevezi meg, hogy az újjáépítési projekteket az egész társadalmat bevonó demokratikus folyamat iránti elkötelezettség jellemezze, és szintén alapvetésként említi a magáncégek partnerségét, a szén-dioxid-mentes társadalom felé vezető zöld átalakulást, a digitalizált közigazgatás bevezetését, valamint a kivételezéstől való mentességet és a meggazdagodás kizárását.  

"Ez egy hosszú folyamat kezdete" - mondta Ignazio Cassis svájci elnök, a konferencia házigazdája. 

  • Szlovjanszk polgármestere evakuálásra szólította fel a lakosokat, mivel az orosz megszállók fokozták a frontvonalban fekvő ukrán város elleni támadást. Ukrajna hétfőn közölte, hogy visszavonult Lyssicsanszkból, ami arra engedett következtetni, hogy Oroszország most Szlovjanszkre és a délre fekvő Kramatorszkra összpontosít. 
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök győzelmet hirdetett a kelet-ukrajnai Luhanszk régióban. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn közölte Putyinnal, hogy "a művelet" Luhanszkban befejeződött. 
  • Az ukrán erők egy könnyebben védhető frontvonalra vonulhatnak vissza, miután Oroszország elfoglalta Lysychanskot és ellenőrzése alá vonta a kelet-ukrajnai Luhanszk régiót - állítja a brit hírszerzés. A brit védelmi minisztérium szerint Lysychansk "viszonylag gyors elfoglalása" Oroszország számára lehetővé tette, hogy erői gyakorlatilag Luhanszk teljes területére kiterjesszék ellenőrzésüket.

Rakétatámadásban megrongálódott iskolaépület romjait takarítják el munkások Harkivban. Fotó: MTI/EPA/Szergej KozlovRakétatámadásban megrongálódott iskolaépület romjait takarítják el munkások Harkivban. Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov

  • Az orosz parlament alsóházának elnöke a keddi plenáris ülésen bejelentette, hogy felmondaná az orosz-norvég tengeri határokról szóló megállapodást, válaszul arra, hogy Norvégia áruszállítási blokád alá vonta a sarkköri szigetcsoportokat.
  • Az ukrán erők felvonták az ország zászlaját a Kígyó-szigeten, a Fekete-tengeren lévő stratégiai és szimbolikus előőrsön, ahonnan az orosz csapatok a múlt héten visszavonultak a hónapok óta tartó bombázások után.
  • Az oroszok által megszállt dél-ukrajnai város polgármesteri tanácsadója, Petro Andriuscsenko szerint Mariupol lakosainak mindössze 3 százaléka jut vízhez. Elmondása szerint a városban már nincsenek orvosok, így több mint 100 ezer ember maradt egészségügyi ellátás és gyógyszerek nélkül.
  • A japán kormány bejelentette: a háború miatt betiltotta az orosz arany importját kedden, továbbá befagyasztotta több orosz kormányzati tisztségviselő és vállalkozó vagyonát.
  • Minszk befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
  • Az ukrán-magyar határszakaszon 5511 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4903-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

(Guardian, MTI) 
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.