<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt javasolja, hogy a koronavírus-járvány miatt átmenetileg háromszorosára emelt felső korlát a COVID-19 után se álljon vissza a "békebeli" 5 ezer forintra.

Továbbra is sikeres a március 2-án debütált azonnali fizetési rendszer, ennek keretében május 31-éig 27,2 millió átutalás 3838 milliárd forint összértékben teljesült a bankok között – közölte Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója egy mai sajtótájékoztatón.

A koronavírus-járvány is hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen intézik az ügyeiket digitálisanA koronavírus-járvány is hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen intézik az ügyeiket digitálisan

A tranzakciók 99 százaléka öt, 94 százaléka 2 másodpercen belül megvalósult. Az átutalások mintegy harmada a napközbeni elszámolás üzemidején kívül történt. A korábbi napközbeni tranzakciók 40 százaléka lett azonnali. Az ügyfelek 55 ezer másodlagos számlaazonosítót regisztráltak, élve azzal a lehetőséggel, hogy már nemcsak bankszámla-számra, hanem mobilszámra, email-címre és adóazonosító jelre, illetve – a cégeknek – adószámra lehet utalni.

Szeptember 1-jétől a vállalati kötegelt tranzakciók is azonnal teljesülhetnek. Ezek alatt mindenekelőtt a bérek kifizetését kell érteni. 

A banki ügyfelek többségének már most is elérhető, vagy rövidesen elérhető lesz a fizetési kérelem szolgáltatás. De a QR-kódalapú fejlesztéseket is egyre inkább integrálhatják a mobilbanki alkalmazásokba. Az online pénztárgépet használóknak 2021. január 1-jétől kell lehetővé tenni az azonnali fizetést, e téren is folynak a fejlesztések.

Az online bankkártyás fizetéseknél is 2020 végéig be kell vezetni az erős ügyfél-hitelesítést, amely a többi szolgáltatásnál már 2019. szeptember 14-étől kötelező – hívta fel a figyelmet Bartha Lajos. Újdonság, hogy a bankoknak most már kötelező csalásfigyelő rendszert alkalmazni.

Azért még nem minden tekintetben rózsaszínű a kép. A nyílt bankolás ugyanis nem működik. Pedig az EU irányelveknek megfelelően a bankok kötelesek megfelelő környezetet biztosítani az engedélyekkel rendelkező szolgáltatók számára ahhoz, hogy – amennyiben az ügyfél engedélyt ad erre – az online folyószámláira vonatkozó számlainformációk elérhetők legyenek: a számlaegyenleg és pénzforgalmi tranzakciós adatok. Bár tavaly tizennégy hazai bank megnyitotta a tesztkörnyezetét az irányelvek érvényesítéséhez, eddig csak néhányan indították is el e szolgáltatást.

Az elektronikus fizetések ösztönzése érdekében az MNB azt javasolja, hogy az érintéses kártyás vásárlások esetén a koronavírus-járványt követően is maradjon meg a pin-kódot nem igénylő 15 ezer forintos használati limit, amit a COVID-19 miatt emeltek meg az addigi 5 ezerről.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.