2018. október 3. 13:56

Elképesztő összeg áramlott 2014 és 2017 között a kiemelt fővárosi sportegyesületekhez. A pénz forrása közvetlenül vagy közvetve, de a magyar költségvetés.

Orbán Viktor sport iránti rajongása közismert, sőt lépései alapján letagadni sem lehetne, mennyire sokra tartja ezt az ágazatot. A költségvetésben felpántlikázott sportszakmai kiadások emelése mellett kialakította a TAO-támogatási rendszert 2011 júliusától, majd 2013 év végén a sportot stratégiai ágazattá minősítette, és mind közül "kiválasztott" hat nagy hagyományú fővárosi sportegyesületet, melyek kiemelt jelentőséggel bírnak. A kormány álláspontja szerint a sport jelene és jövője szempontjából is kulcsfontosságú az MTK, UTE, Budapest Honvéd, Vasas, BVSC és az FTC, ezért közép- és hosszútávon is kiszámítható jövőt akart biztosítani ezeknek a kluboknak. Támogatásuk a "magyar sport fundamentuma".

A kiemelt jelentőség pedig leegyszerűsítve nem jelent mást, mint százmilliókat a költségvetésből. Hivatalosan, a 2013 decemberében megjelent kormányhatározat alapján a sportfejlesztési stratégiák megvalósításának elősegítését és a sportszakmai többletfeladatok ellátását igyekeznek támogatni a pluszpénzzel.

Eleinte, a 2014-2015-ös években még csak pár százmillió forintot jelentett ez a támogatás, majd 2016-ban és 2017-ben már félmilliárd környékén mozgott. Az egyesületeket azonban nem azonos mértékben támogatja a kormány. A 6 klub közül a Budapesti Vasutas Sport Club lóg ki egyedül, mely a többiek által megkapott támogatás töredékéhez jut hozzá évente. 2014-ben, míg másoknak 300-310 millió forint csorgott le az államkasszából, addig a BVSC-nek 72 millióval, 2015-ben pedig 150 millióval kellett "beérnie".

Fotó: MTI Fotó: MTI

2016-tól pedig már 450 millió forintnyi támogatás érkezett hozzájuk. Igaz, ezzel párhuzamosan a többi egyesület is majdnem a korábbi dupláját kapta, 590 millió forintot.

2014-től kezdve összesen

  • a Vasas Sport Club 1,8 milliárd,
  • a Fradi 1,79 milliárd,
  • az Újpesti Torna Egylet, a Budapesti Honvéd és az MTK egyaránt 1,78 milliárd,
  • a BVSC pedig 1,12 milliárd

forintot kapott közvetlenül a költségvetésből.

Összesítve 6 fővárosi klub 4 év alatt kicsivel több mint 10 milliárd forint támogatásban részesült a büdzséből.

Ha pedig már közpénz, akkor megnéztük, emellé mennyi érkezik kerülőúton, vagyis TAO-támogatás formájában. Összesítésünk során csakis az anyaegyesületekre kerestünk rá. Tehát amit például a Fradi focicsapata mögött álló gazdasági társaság lehív, azt nem vettük most számításba.

Ilyen formában 4 év alatt a 6 klubhoz 8,5 milliárd forint érkezett.

  • A legtöbb 2,7 milliárd áramlott a BVSC-hez, melynek közvetlenül a büdzséből egyébként a legkisebb szelet jut.
  • Az Újpesti Torna Egylet 2,07,
  • a Vasas 1,64,
  • a Honvéd 1,18,
  • az MTK pedig mindössze 937 millió TAO-hoz jutott 2014 és 2017 között.

A Fradi részesedése a TAO-ból azért nulla, mert náluk minden látvány-csapatsportág mögött egy-egy külön gazdasági társaság áll, mely a TAO-támogatásokat igényli.

Mindösszesen így 18,6 milliárd forintnyi közpénz folyt be a hat fővárosi sportegyesület kasszájába 4 év leforgása alatt. Vagyis évente átlagosan 4,6 milliárd forint.