4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A Nemzetközi Oltóközpont levelet küldött a honlapjukon keresztül beregisztrált embereknek: még 2 hónapot kell várniuk a lefoglalt vakcinákra. Most már árat is írnak: 28 ezer forintba fog kerülni a Pfizer-BioNTech vakcina.

A Nemzetközi Oltóközpont Kft. ügyvezetője levéllel fordult azokhoz, akik nem a kormánynál, hanem náluk regisztráltak privát oltásra. Mint írja, januárban az előjegyzési gyakorlatukat teljes mértékben rendben találták a fogyasztóvédelmi eljárás során, amit most újabb vizsgálat követ a kormányhivatal fogyasztóvédelmi főosztályán.

28 ezer forint lesz a Nemzeti Oltóanyaggyárban a privát Pfizer-BioNTech oltás. Fotó: Depositphotos
28 ezer forint lesz a Nemzeti Oltóanyaggyárban a privát Pfizer-BioNTech oltás. Fotó: Depositphotos

"Mivel sem a jogi környezet, sem a mi gyakorlatunk nem változott, arra számítunk, hogy az újabb vizsgálat is megerősít bennünket abban, hogy minden rendben van" - vélekednek a helyzetről.

A kormányhivatal tegnapi bejegyzése szerint azt vizsgálja, hogy a Nemzetközi Oltóközpont Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat-e azzal, hogy pénzért előjegyzést vesz fel, valamint a honlapján elhelyezett oltással kapcsolatos tájékoztatások teljes körűek és valósak-e. A társasággal szemben korábban folyt már fogyasztóvédelmi eljárás, azonban az országos oltási stratégia előrehaladtával felmerült új körülmények miatt ismét vizsgálatot indított a hatóság a céggel szemben.

A kormányhivatal adatszolgáltatásra is kötelezte a céget: többek között választ vár arra, hogy eddig milyen összegben szedett be előfoglalási díjat, és mikorra várható az oltás megkezdése a társaság részéről. A magán-egészségügyi szolgáltatónak nyilatkoznia kell arról is, hogyan és kitől kívánja megvásárolni a vakcinát, különös tekintettel arra, hogy jelenleg csak államok képesek a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére.

A Nemzetközi Oltóközpont mind az öt, Magyarországon engedélyezett vakcina előállítójával tárgyalásokat folytat, s mintegy válaszul azt írja, hogy becsléseik szerint még legalább 2 hónapot várnia kell ügyfeleiknek. Úgy vélik, ha ennél hamarabb el is indulnak a szállítások, akkor is elfogadhatatlan lenne etikai szempontból rizikócsoportba nem tartozó fiatalokat és középkorúakat oltani mindaddig, amíg a magasabb kockázati csoportba tartozók vakcinára várnak.

"Mint mindenki, mi is reméltük, hogy sikerül az eredeti tervek szerint, március 15-re befejezni a veszélyeztetettek oltását – ez azonban nem következett be, és a késés a mi lehetőségeinkre is hatással van" - írja az ügyvezető.

A cég vezetője szerint az általuk megcélzott vakcina engedélyeztetése szintén késésben van. Bár a vakcinát ideiglenesen már engedélyezték, magáncégek csak végleges engedéllyel rendelkező vakcinával olthatnak a jelenlegi szabályozás szerint, ezért a Nemzetközi Oltóközpontnak tovább kell várnia, mint az állami egészségügynek. Abban bíznak, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ lehetővé teheti, hogy ők is olthassanak ideiglenes engedély alapján.

A sok kérdés mellett azonban van egy konkrétum is: a jelenlegi helyzetet figyelembe véve úgy kalkulálnak, hogy az oltás beadása 1450 forintba fog kerülni.

Ez azt jelenti, hogy például egy Pfizer–BioNTech vakcina esetében a kétszeri oltás teljes költsége mintegy 28 000 forint az előregisztrációs díjjal együtt (a már befizetett 5000 forinton felül tehát 23 ezer forint fizetendő).

Korábbi cikkünkben, amely a hazánkban használatos vakcinák árait elemzi, azt írtuk, hogy az Európai Unió 15,5 euróért szerzi be a Pfizer-BioNTech vakcináját dózisonként. Azaz két adag költsége nem egészen 12 ezer forint. Tehát a Nemzetközi Oltóközpont által kínált amerikai vakcináért privátban több mint a kétszereséért juthat hozzá az ott regisztrált állampolgár.

Elküldtük kérdéseinket a Nemzetközi Oltóközpontnak, hogy minek köszönhető ez a hatalmas árkülönség, illetve mit szólnak Gulyás Gergely miniszter korábbi szavaihoz. Egyelőre nem kaptunk válaszokat kérdéseinkre, de amint megérkeznek, frissítjük cikkünket.

 

A február 25-i kormányinfón Gulyás Gergely az ATV kérdésére válaszolva így fogalmazott arra a kérdésre, hogy lehetőség lesz-e magánorvosi intézményeknél kapható Covid-oltásokra:

"Ez teljesen kizárt. A magyar államnak van oltási programja, mi szerzünk be oltóanyagot és ennek megfelelően oltunk. Nem is fog kiadni a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) semmi másra engedélyt".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!