2p

Rendkívül nehéznek ígérkezik a megegyezés a minimálbérről és a garantált bérminimumról.

A Népszavának Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezet elnöke azt nevezte a legnehezebb kérdésnek a minimálbér és a garantált bérminimum emelése kapcsán, hogy mennyi legyen, és mikortól lépjen életbe.

A bértárgyalások során a szakszervezeteknek az éves inflációs mérték a fontos, nem az augusztusi, egyébként 16,4 százalékos érték, így a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy jövő év februárjában derül majd ki az idei éves infláció mértéke. A tárgyalások hamarosan kezdődnek, az őszi egyeztetéseken a szakszervezeteknek, a munkaadóknak és kormánynak előzetesen egy olyan értékben kellene megállapodni a pénzromlás mértékéről, amit mindenki elfogad.

Nehezek lesznek a bértárgyalások. Fotó: Depositphotos
Nehezek lesznek a bértárgyalások. Fotó: Depositphotos

A megállapodás megkönnyítéséhez a szakszervezetek még a VKF tárgyalások előtt kétoldalú egyeztetést kezdeményeznek a munkáltatókkal, itt kiderülhet, hogy a szakszervezeti javaslatok közül melyiket tudja támogatni majd a másik fél – mondta el Mészáros Melinda. Hozzátette, ez lehet a későbbi döntés előszobája, és iránymutató lehet, hogy már ebben az évben emelkedik-e a minimálbér, vagy a korrekciókat csak a jövő évi bértárgyalásokon veszik figyelembe.

A cikk szerint a korrekció szükségességében a felek egyetértettek az augusztus 30-i tárgyaláson, ám ennél sokkal tovább nem jutottak.

A szakszervezeti vezető elmondta, felvetődött a minimálbér és a garantált bérminimum összeolvasztásának lehetősége, ez szakszervezeti javaslat, ám az elképzelést a munkaadói oldal nem támogatja. Ez egyébként azt jelentette volna, hogy a bruttó 232 ezres minimálbér is 312 ezer forintra emelkedik. 

(Népszava)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!