2015. augusztus 31. 09:25

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Digitális Magyarország program megvalósítása, 68 milliárd forint jut újgenerációs szélessávú hálózatfejlesztésre - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t hétfőn.

Rákossy Balázs felhívta a figyelmet, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében pénteken kiírt, az Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázat segítségével Magyarország minden háztartásában elérhetővé válik a legalább másodpercenként 30 megabit (Mbit/s) sávszélességű internet-hozzáférés.

A szélessávú hálózatról készült adatbázis alapján Magyarországon 883 ezer háztartásban még nem érhető el nagysebességű internet-szolgáltatás. A szükséges fejlesztések egy részét a szolgáltatók piaci alapon valósítják meg, ugyanakkor az országos lefedettség megteremtéséhez további ösztönzők szükségesek - hangsúlyozta az államtitkár.

A 68 milliárd forint keretösszegű vissza nem térítendő, és a 10 milliárd forint keretösszegű visszatérítendő támogatással olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek biztosítják a jelenleg lefedetlen területeken a nagysebességű hálózat kiépítését - ismertette Rákossy Balázs.

Kiemelte, a cél a kevésbé fejlett régiókban található, újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal még nem lefedett területek, valamint az optikai felhordó hálózattal nem rendelkező települések csatlakoztatása a nagy sebességű hálózati infrastruktúrához.

Az államtitkár emlékeztetett, a Digitális Magyarország kormányzati program a teljes hazai digitális környezet fejlesztését tűzte ki célul. A program megvalósításával 2018-ra minden háztartásban elérhetővé válik a legalább másodpercenként 30 megabit (Mbit/s) sávsebességű internet-hozzáférés, nő az állam által nyújtott elektronikus közszolgáltatások száma, a digitális írástudás elterjedésével javul az állampolgárok egyéni életminősége, míg a digitális gazdaság kiszélesítésével jelentősen nő Magyarország versenyképessége is - hangsúlyozta Rákossy Balázs.

MTI