2013. január 23. 11:07

A világgazdasági növekedés visszaesése lassította a Bosch csoport növekedését tavaly: az előzetes adatok alapján a technológiák és szolgáltatások vezető szállítójaként ismert vállalat 2012-ben 1,6 százalékkal, 52,3 milliárd euróra növelte éves árbevételét.

A cég szerdai közleménye szerint az árbevétel visszafogott növekedése, valamint a nehézségekkel küzdő napenergia részleg előre láthatóan 1 milliárd euró értékű vesztesége jelentős hatással volt a Bosch pénzügyi eredményeire.

Az előzetes számítások alapján az adózás előtti eredmény (EBIT) az árbevétel mintegy 2 százalékát teszi ki. Ennek megfelelően a társaság 2013-ban a jövedelmezőség javítására koncentrál anélkül, hogy elhanyagolná jövőbeli beruházásait.

A vállalat várakozásai alapján a Bosch csoport idén az előző évinél valamivel jobb, de korántsem jelentős árbevétel-növekedésre számít.

A világgazdasági növekedés visszaesése tavaly a Bosch csoport minden üzletágában éreztette hatását, ugyanakkor a gépjárműtechnika  üzletág legtöbb területe fejlődést mutatott.

Az ipari technika üzletágat a gépgyártás visszaesésének negatív hatása és a napenergia-termékek piacán érzékelhető 40 százalékos árzuhanás befolyásolta, míg a fogyasztási cikkek és épülettechnika üzletágon belül működő termotechnika és háztartási gépek szektor számára nagy terhet jelentett a Dél-Európában tapasztalható nehéz gazdasági helyzet.

Régiónkénti bontásban vizsgálva szembetűnőek az Európában tapasztalható nehézségek, itt ugyanis az árbevétel 2 százalékkal elmaradt az előző évitől. Észak-Amerikában az árbevétel 17 százalékos növekedése biztató teljesítmény, miközben Dél-Amerikában ugyanez a
mutató 16 százalékos visszaesést jelez. Az ázsiai-csendes-óceáni térség szerény, 5 százalékos növekedést realizált.

2013. január 1-jéig a Bosch csoport munkavállalóinak létszáma világszinten mindössze kicsit több mint egy százalékkal, 306 000 munkavállalóra nőtt.

A Bosch kutatás-fejlesztési kiadásai meghaladják az árbevétel 8 százalékát, amivel a Bosch már évek óta a világ legjelentősebb kutatás-fejlesztési vállalatai közé tartozik. A környezet védelmére és az erőforrások megőrzésére hivatott technológiák és termékek a Bosch kutatás-fejlesztési költségeinek több mint 45 százalékát, árbevételének pedig több mint 40 százalékát teszik ki.

A Bosch idén tovább szeretné erősíteni ázsiai jelenlétét, és külön figyelmet fordít az adott piacokra szabott termékekre, ezért több fejlesztési munkát telepít Kínába, Indiába és Vietnámba - derül ki a közleményből.

A cégcsoport Magyarországon tizenegy leányvállalattal van jelen; a magyarországi Bosch csoport  2011-ben 134 milliárd forintra növelte forgalmát a magyar piacon, ez 13 százalékkal haladta meg a 2010-es eredményt. A 2012-re vonatkozó magyarországi adatokat várhatóan májusban közli a Bosch.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.