2008. március 18. 08:14

Nem dicsekedhetnek nagy mérlegbeadási fegyelemmel a magyar cégek. A Fővárosi Cégbíróságon a 140-150 ezernyi mérlegbenyújtásra kötelezett cégnek évek óta a harmada-negyede marad adós a beszámolóval. Az éves beszámolók általában az utolsó pillanatban érkeznek meg a cégbíróságokra és a Cégszolgálathoz, írja a Világgazdaság.

A cégbíróság, ha észleli a mulasztást, törvényességi felügyeleti eljárást indít a vállalkozás ellen. Felszólíthatja a hiány pótlására, illetve ötvenezertől ötszázezer forintig terjedő bírsággal sújthatja. Az eljárás nemegyszer a társaság megszűntté nyilvánításával zárul. Tény, hogy sok cég a felszólításra pótolja mulasztását.

A bíróság számára ez a legkívánatosabb megoldás, hiszen nem célja a bírságolás, sokkal inkább a vállalkozás törvényes működésének a helyreállítása. Gyakran kiderül az is, hogy a renitensek egy része úgynevezett alvócég, azaz megtalálható, vezetői is elérhetők, csak ténylegesen nem működik. Tisztségviselői ezért úgy gondolják, hogy nincs is semmiféle számviteli kötelezettségük, pedig a rendelkezéseknek meg kell felelniük mindaddig, amíg végelszámolással meg nem szűnik a társaság.

A nyári mérlegdömping mindig jelentős többletterhet ró a cégbíróságokra. Van, ahol néhány hét alatt helyükre kerülnek a dokumentumok, másutt ez hónapokba telik. Mert – hiába az elektronikus út lehetősége – a beadványok túlnyomó többsége ma még papíralapon érkezik.

A 2008-as üzleti évre vonatkozó beszámolókat – vagyis jövőre – azonban már kötelezően elektronikus úton kell benyújtaniuk a cégeknek, és csak a Cégszolgálathoz. Így rögtön a helyükre kerülhetnek az adatok, és egyszerű lesz kiszúrni, hogy melyik vállalkozás nem tett eleget kötelezettségének, számol be a Világgazdaság.