2008. március 18. 08:14

Nem dicsekedhetnek nagy mérlegbeadási fegyelemmel a magyar cégek. A Fővárosi Cégbíróságon a 140-150 ezernyi mérlegbenyújtásra kötelezett cégnek évek óta a harmada-negyede marad adós a beszámolóval. Az éves beszámolók általában az utolsó pillanatban érkeznek meg a cégbíróságokra és a Cégszolgálathoz, írja a Világgazdaság.

A cégbíróság, ha észleli a mulasztást, törvényességi felügyeleti eljárást indít a vállalkozás ellen. Felszólíthatja a hiány pótlására, illetve ötvenezertől ötszázezer forintig terjedő bírsággal sújthatja. Az eljárás nemegyszer a társaság megszűntté nyilvánításával zárul. Tény, hogy sok cég a felszólításra pótolja mulasztását.

A bíróság számára ez a legkívánatosabb megoldás, hiszen nem célja a bírságolás, sokkal inkább a vállalkozás törvényes működésének a helyreállítása. Gyakran kiderül az is, hogy a renitensek egy része úgynevezett alvócég, azaz megtalálható, vezetői is elérhetők, csak ténylegesen nem működik. Tisztségviselői ezért úgy gondolják, hogy nincs is semmiféle számviteli kötelezettségük, pedig a rendelkezéseknek meg kell felelniük mindaddig, amíg végelszámolással meg nem szűnik a társaság.

A nyári mérlegdömping mindig jelentős többletterhet ró a cégbíróságokra. Van, ahol néhány hét alatt helyükre kerülnek a dokumentumok, másutt ez hónapokba telik. Mert – hiába az elektronikus út lehetősége – a beadványok túlnyomó többsége ma még papíralapon érkezik.

A 2008-as üzleti évre vonatkozó beszámolókat – vagyis jövőre – azonban már kötelezően elektronikus úton kell benyújtaniuk a cégeknek, és csak a Cégszolgálathoz. Így rögtön a helyükre kerülhetnek az adatok, és egyszerű lesz kiszúrni, hogy melyik vállalkozás nem tett eleget kötelezettségének, számol be a Világgazdaság.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.