TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. november 15. 09:37

A japán befektetők többsége attól tart, hogy nem sikerül elkerülni a "fiscal cliff", vagyis a drámai mértékű amerikai államháztartási megszorítási program januárban esedékes életbe lépését - derül ki a Barclays felméréséből.

A Barclays befektetési rendszeresen méri a japán kötvénybefektetői kör hangulatát.

Legfrissebb vizsgálata során a ház azt a kérdést is feltette a felmérésbe bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy számítanak-e a sok piaci szereplő és elemző által recesszióveszélyesnek tartott, 600 milliárd dolláros - az éves amerikai GDP-érték 4 százalékának megfelelő - adóemelést és kiadáscsökkentést tartalmazó költségvetési csomag legalább időleges életbe lépésére.

A megkérdezettek 50 százaléka azt válaszolta, hogy "igen, valamelyest", további 10 százalék pedig az "igen, nagyon is" válaszlehetőséget jelölte be, vagyis a japán intézményi befektetők 60 százaléka tart attól, hogy a "fiscal cliff" változatlan formában életbe lép januárban.

A piaci zsargonban meghonosodott "fiscal cliff" - "költségvetési sziklaszirt" - félhivatalos elnevezés arra a széleskörű befektetői félelemre utal, hogy a kongresszus és a Fehér Ház közötti tavalyi adósságlimit-vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott radikális kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e "sziklaszirt" széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhat.

A Fitch Ratings szerint, ha az adóemelési és kiadáscsökkentő költségvetési intézkedéscsomag januárban változatlan formában életbe lép, az "szükségtelen és elkerülhető" recesszióba sodorná az amerikai gazdaságot, és ebben az esetben az amerikai munkanélküliség 2013-ban 10 százalék fölé emelkedne.

A Fitch szerint a konszolidációs program intézkedései - ha valóban jelenlegi formájukban lépnek életbe - a legjobb esetben is megfelezhetik a világgazdaság jövő évi növekedési ütemét a cég által 2013-ra alapesetben jósolt 2,6 százalékos globális GDP-bővüléshez képest, sőt - bár nem ez a Fitch központi forgatókönyve - recesszióba is sodorhatják az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.