2008. március 3. 07:19

A könyvelőirodák azt állítják, hogy a bevalláskitöltő program és az APEH ellenőrző programja nincs összhangban egymással. Palik Vera, az Adótanácsadók Egyesülete felügyelő-bizottságának az elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta: a személyi jövedelemadó-bevallások okoznak gondot.

Az egyéni vállalkozók elektronikus szja-bevallásában az adóhatóság informatikai szakemberei elfelejtették az egészségügyi hozzájárulás (eho) kitöltését beállítani - áll a lap hétfői számában.

Több könyvelőiroda szerint az eho elszámoláson kívül gond van még a nullás bevallásokkal is, mert az Ügyfélkapun belüli adófolyószámlán lévő egyenlegben egyelőre nem szerepelnek.

Az adóhatóság szakemberei szerint az internetes nyomtatványkitöltő és az APEH belső ellenőrző programja eltérhet egymástól, ugyanis a belső ellenőrző program szélesebb összefüggések vizsgálatára képes: jobban tud dolgozni a tényleges előzményadatokkal, és eltérés esetén az adott hibaágra továbbítja a bevallást.

A revizorok a lapnak azt nyilatkozták, hogy az internetes kitöltő program csak segít, nem kitölt és csak az egyes sorok közötti összefüggéseket vizsgálja.