3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A stadionbeléptetést szabályozó javaslat is az Országgyűlés elé kerül idén ősszel.

Van néhány olyan előterjesztés, amelyekről le kell fújni a port, mielőtt az Országgyűlés elé kerülhetnek az idén őszi jogalkotási időszakban. Két olyan aktát is találtunk a parlament őszi ütemtervében, amelyek hosszú hónapok - illetve évek - óta várnak a döntésre.

Az egyik az óraátállításról szól. Ezt jobbikos képviselők nyújtották be még tavaly novemberben. A lényege, hogy szűnjön meg az évenkénti kétszeri órapörgetés, s maradjunk végérvényesen a nyári időszámításnál. Ami ugye azt jelentené, hogy a téli időszakban tovább lenne világos, viszont a reggeli órákban teljes sötétben kellene munkába botorkálniuk a korai műszakba indulóknak.

Az óraátállítás szükségességéről politikai vita folyt, s bár akadtak olyan kormánypárti képviselők, akik láttak benne rációt, a Fidesz-frakció idén tavaszra kiforrt álláspontja szerint nincs szükség erre az intézkedésre (merthogy jelentős mennyiségű villamos energiát lehet megspórolni az átállásokkal). A javaslat így az általános vitán még továbbjutott, de a részletes vitára már nem került sor. Ettől függetlenül a határozati javaslat bentragadt a törvényalkotási rendszerben, tehát most ősszel valamilyen döntést hozni kell erről, mert a dokumentum még nyitott állapotban van.

Ennél is régebbi, lassan két éve benyújtott előterjesztés tárgyalását is jelzi most a parlamenti honlap. A sportrendezvények biztonságáról szóló javaslat a szurkolók beléptetését szabályozza, meghatározva, hogy mi a teendő a biztonsági szempontból normál, és mi a kiemelt sportesemények esetében a helyes eljárás. Arra is kitér a javaslat, hogy kik vehetnek részt a rendezvény biztosításában, ügyelve arra, hogy csak a valóban jól felkészített biztonsági emberek láthassanak el szolgálatot.

Az előterjesztést a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság nyújtotta be még 2015 novemberében, tehát lassan két éve. Azóta átesett az általános és részletes vitán, de a végső döntést eredményező folyamat ebben az esetben is elakadt.

A világ egyik legdrágább stadionja épül Las Vegasban

Arra vonatkozóan nem ad eligazítást a parlamenti tájékoztató rendszer, hogy mikor kerülne sor az irományokkal kapcsolatos képviselői voksolásra. Az idő vélhetően meghaladta már ezeket az előterjesztéseket, különben nem hevernének elfeledetten, de egy jogalkotási aktusra azért még szükség van, hogy a történetük lezáruljon.

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!