2010. január 28. 08:16

A költségvetés tartalékából fedezhető az ingatlanadó kiesése - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter szerdán az MTI-nek. A pénzügyi tárca vezetője szerint a most kibocsátott 2 milliárd dollár összegű kötvény biztonságot nyújt a következő kormány számára.

Bár az Alkotmánybíróság döntése után néhányszavas javítással alkotmányossá tehető az ingatlanadó, de a választásokig csupán kétszer ülésező parlamentnek erre már nincs elegendő ideje - jelezte a pénzügyminiszter. Ugyanakkor a technikai előkészítés megtörténik, így, ha a választás után összeülő új parlament "józanul kíván dönteni", akkor újra benyújthatja a jogszabályt - tette hozzá.

Az ingatlanadó 50 milliárd forintos bevételi tétellel szerepelt az idei költségvetésben, a kormány "gondoskodni kíván arról, hogy az Alkotmánybíróság döntése a költségvetés egyenlegét ne veszélyeztesse" - magyarázta a pénzügyi tárca vezetője. Az idei több, mint 200 milliárd forintos összes tartalékból 57 milliárd forint az elkölthető tartalék, ebből az első félévben csak limitált összeget fizethet ki a büdzsé. (A kormány elhatározása szerint 150 milliárdot semmiképpen sem kíván elkölteni.)

Oszkó Péter ugyanakkor azzal is számol, hogy a januári bevételek ismeretében esetleg további zárolásokra kényszerül a kormány, ha a kockázatokat felmérve, a tartalékok elégtelennek bizonyulhatnak. Ezekre a számításokra, illetve lépésekre a következő két hétben kerülhet sor - vonta le a következtetést.

Oszkó Péter sikerként könyveli el a 10 éves dollárkötvény kibocsátást, amelynél 7 milliárd dollárnyi jegyzés érkezett, s ebből 2 milliárd dollárt fogadott el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). "A kibocsátás összegét nem rögzítettük, csak azt jeleztük, hogy benchmark méretű lesz, ami minimálisan egy milliárd dollárt jelent, s azt is deklaráltuk, hogy az ÁKK idei külföldi kibocsátási terve 1,5 milliárd euró, ami több, mint 2 milliárd dollár, így tehát a kibocsátás vagy egy, vagy két milliárd dollár lehet" - rögzítette a pénzügyminiszter.

A kedd esti bejelentés szerint a tízéves futamidejű, kétmilliárd dolláros kötvény kibocsátási ára 99,86 százalék, szelvénye 6,25 százalék, hozamfelára az azonos futamidejű amerikai kincstárjegy felett 2,65 százalékpont lett az árazásban.

Oszkó Péter nyilatkozatában nem kommentálta a hozamfelárat, mivel az utóbbi időben kibocsátott görög kötvény euróban történt. Az MTI számítása szerint a magyar dollárkötvény hozama 6,35 százalék lett, szemben a tavaly júliusi 10 éves lengyel dollárkötvénnyel, amelynél 6,37 százalékkal lehetett számolni, miközben Lengyelország adósbesorolása A mínusz, Magyarországé BBB mínusz, azaz két osztályzattal gyengébb a lengyelnél.

A mostani dollárkötvény kibocsátás Magyarország pénzügyi gazdálkodását biztonságossá teszi, megkönnyíti a következő kormány helyzetét is, mivel az államháztartás külső finanszírozása biztosítottá vált - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

"Az Európai Bizottságtól az elmúlt időszakra most ötöst kapott a kormány, a jövőre nézve pedig feladatokat, illetve jelzéseket a lehetséges feladatokról" - összegezte a brüsszeli bizottság véleményét Oszkó Péter. Hozzátette azt is, hogy a 2009. évi deficitcél teljesíthetőségének kockázataira az EB folyamatosan figyelmeztette a magyar kormányt, és októberben 4,1 százalékos eredményszemléletű hiány előrejelzést adott 2009-re és 4,2 százalékot erre az évre.

Brüsszelben most úgy gondolják, hogy a tavalyi államháztartási hiány nem haladja meg a GDP 3,9 százalékát, és teljesíthető az idei 3,8 százalékos hiánycél, miközben figyelmeztettek a kockázatokra - közölte a miniszter a bizottság álláspontját.

Oszkó Péter aláhúzta: ha a következő kormány nem tér le erről a fegyelmezett költségvetési pályáról, akkor 2011-ben a bizottság megszünteti a túlzott deficiteljárást, de elvárja, hogy a deficit három százalék alá csökkenjen. A pénzügyminiszter szerint, ha a következő kormány folytatja a stabilizációs programot és az intézménybeli reformokat, akkor 2011-ben komoly alkupozíciót tud elfoglalni az ERM-2 rendszerbe való belépés érdekében.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.