TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Sok bank a gazdasági válságra hivatkozva váratlanul változtatott a már futó hitelek kondícióin az ügyfelek legnagyobb meglepetésére. Az árfolyamingadozásból származó kockázatokra a többség felkészült, azonban egyéb változásokra, például a kezelési költségek vagy a kamatláb emelkedésére már kevésbé. Mire számíthatunk még? Mfor.hu háttér.

A GVH vizsgálja a bankok mozgásterét

Az mfor.hu által megkérdezett pénzintézetek a megváltozott piaci körülményekre hivatkozva módosítottak a már felvett hitelek feltételein. Állításuk szerint döntéseiket nem követte tömeges ügyfélpanasz, a személyre szabott ügyintézés pedig lehetőséget ad a terhek bizonyos fokú enyhítésére.

A futó hitelek kamatai is nőnek

"Az MKB Bank is kénytelen hitelezési feltételeit az aktuális piaci körülményekhez igazítani, márpedig a már futó hitelek kamatainak alakulása sem függetleníthető a releváns, irányadó pénzpiaci kamatlábaktól. Természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy finanszírozási gyakorlatunk kényszerű változásaiból ügyfeleink minél kevesebbet érzékeljenek" - mondta el az mfor.hu-nak Csák Csongor, a pénzintézet kommunikációs szakterület-vezetője.

A Raiffeisen Bank az utóbbi időben tapasztalható forrásszűkülésre és a banki költségek növekedésére hivatkozva változtatott az ügyfelek felé felszámított hiteldíjon.  A CIB Bank a forint alapú piaci kamatozású hiteleinek árazásán a múlt év végén változtatott, a kamatemelést a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése és a referenciakamatok növekedése indokolta. A bank hitelei éves kamatperiódusúak, azaz egy évre fixen meghatározzák a kamatot a hitel évfordulójától számítva. Ez minden évben megtörténik, az éppen hatályos kamatfeltételek szerint – tette hozzá a bank kommunikációs osztálya.

Az OTP Bank továbbra is folyósít deviza alapú hitelt, ugyanakkor a nemzetközi pénzpiaci helyzet hatására és a kedvezőtlen reálgazdasági folyamatok miatt módosított a hitelhez jutás feltételein és a kamatmértékeken. A legnagyobb hazai hitelintézet árazási testülete differenciált mértékű kamatváltoztatásról döntött a lakáscélú és a szabad felhasználású változó kamatozású kölcsönök körében, ami a korábban felvett hiteleket kisebb mértékben érintette. A használt lakás vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére nyújtott, támogatott forint alapú hitelek kondíciói 2008 szeptembere óta nem változtak. Az új lakás céljára (vásárlás, építés) igényelhető támogatott lakáshitelek kamatai kis mértékben emelkedtek.

A  K&H novemberben és decemberben is változtatott a feltételein: 0,3, illetve 0,4 százalékkal nőttek a már folyósított svájci frank alapú ingatlanfedezetű hitelek kamatai. "A bekövetkezett ugrásszerű és tartósnak bizonyuló forrás-költségemelkedés kényszeríti a K&H-t az ingatlanfedezetű hitelek kamatainak emelésére. December 20-tól három százalékkal nőttek a forint alapú üzleti feltételű lakáshitelek és a forint alapú ingatlanfedezetű személyi hitelek kamatai. A negatív pénzpiaci események hatással vannak a hazai pénzpiaci helyzetre is, amely következtében nyár vége óta a jegybanki alapkamat jelentősen emelkedett. A kamatemelés következtében a hazai kereskedelmi bankok számára is ugrásszerűen megnőtt a forinthitelek forrásköltsége” - tudtuk meg Kónya Andrea intézményi PR referenstől.

A Budapest Bank ügyfélszerződései félévenként teszik lehetővé a szerződésmódosítást, amely során változhat a hitel kamata.

Mindenkit érint a válság

A gazdasági válság negatív hatásait tehát nem csak azok érezték meg, akik most akartak hitelt igényelni vagy akiknek devizaalapú hiteleik vannak, hanem szinte kivétel nélkül mindenki.

Mihálovits András, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) sajtószóvivője az mfor.hu-nak elmondta: a Hivatal a válságtól függetlenül harcol azért, hogy a bankoknak kevesebb mozgásterük legyen a feltételek egyoldalú módosítására. "Azt gondoljuk, túl nagy ez a mozgástér, és a válságra hivatkozva most sok bank alááshatja ügyfelei bizalmát. Bár még nem telt el annyi idő, hogy lássuk a következményeket" - tette hozzá.

Vizsgálják a bankok mozgásterét

Mihálovits András pozitív eredményként említette a nemrég lezárult versenyfelügyeleti eljárást, mely ugyan jogsértést nem állapított meg, de amely nyomán a Raiffeisen Bank kötelezettséget vállalt, hogy a lakáshitel, illetve egyéb hiteltermékekkel kapcsolatos fogyasztói tájékozottság javítása érdekében oktató célú, a fogyasztók számára közérthető formában megfogalmazott ismeretterjesztő kampányt folytat. Beleegyezett abba is, hogy ennek részeként átalakítja az ügyfelek szerződéskötés előtti tájékoztatását.

"Most teljes ágazati vizsgálatot indítottunk útjára a bankok szerződésmódosításaira és tájékoztatási szintjére vonatkozóan" - mondta a szóvivő.

Hogyan enyhítsük a terheket?

Az MKB Bank például - az ügyfelek önhibáján kívül keletkező terhek enyhítésére - mindkét fél számára elfogadható, az egyedi szükségleteket és lehetőségeket figyelembe vevő megoldásokkal áll elő.

Ilyen megoldás például a hitel futamidejének meghosszabbítása és a tőkemoratórium (esetleg a kettő kombinációja), amellyel adott esetben könnyebben kordában tartható a havi törlesztő-részlet. A legtöbb bank lehetőséget nyújt erre, vagy esetleg a törlesztés időszakos felfüggesztésére. Ezen kívül a devizahitel forintalapú hitelre cserélése is megfontolandó lépés lehet.

A bankok többsége hírlevein, személyesen vagy telefonon keresztül informálja az ügyfeleket a megváltozott kondíciókról. Állításuk szerint sehol nem volt tapasztalható tömeges ügyfélpanasz. A legkevésbé derűlátó pénzintézet szerint is csak "vegyesek a reakciók, és a jelenlegi gazdasági helyzetben az ügyfelek jobban megértik, hogy miért változik a hitelük ára."

Mire számítsunk?

Bár a legtöbb banknál nincs tervbe véve több változtatás, ezt az aktuális piaci körülmények bármikor felülírhatják. A CIB Bank megítélése szerint 2009-ben – az árfolyamkockázatot is figyelembe véve – a forint alapú konstrukciók újra előtérbe kerülhetnek. Emellett a leállítás óta a refinanszírozási kamatlábak is normalizálódtak, így ezen termék újraindítását tervezik még az év első hónapjaiban.

Az OTP várakozásai szerint a jövőben az egyéni élethelyzetekhez igazodó hitelfajták kerülhetnek előtérbe. A devizahiteleken belül a svájci frank helyett az euró hitelek népszerűségének növekedését és a támogatott forint alapú hitelek előtérbe kerülését prognosztizálja a legnagyobb hazai hitelintézet.

GF

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.