TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. július 7. 08:10

Orosz lapértesülés szerint az OTP is vinné az osztrák Volksbanken Group Volksbank Internationalt.

"A Sberbank Ausztria-Magyarországba ütközött" - ezzel a címmel közölt cikket csütörtökön a Kommerszant című orosz üzleti lap arról, hogy az orosz Sberbank (Szberbank) volt az egyetlen érdeklődő az osztrák Volksbanken Group Volksbank International (VBI) részére, de szerdán az OTP Bank szintén bejelentette érdeklődését. (mfor.hu szerk: A cikk fordítását az MTI adta közre, az OTP jelenleg semmilyen, általunk ismert formában nem reagált a hírre.)

"A Sberbank szokás szerint nem akar drágán vásárolni, ezért ha az OTP bank kitartó, van tere az árban való versengésnek" - írta a lap.

German Gref, a Sberbank  elnöke szerdán bejelentette, hogy július végéig szándékoznak meghozni a végleges döntést a kérdésben, de még nem tudni, mi lesz az. A tény, hogy az orosz bank érdeklődik a VBI iránt, tavaly év végén vált ismertté.

Szerdán megjelent egy vetélytárs: a magyar OTP Bank is bejelentette érdeklődését a VBI iránt. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató ezt azzal magyarázta, hogy a Volksbank jelen van azokban a régiókban, ahol az OTP Bank terjeszkedni szándékozik - írta a lap.

Hozzátette: a Sberbankkal már régen folynak a tárgyalások, főleg azért, mert a Volksbanknak több nagy résztulajdonosa van. A VBI 51 százalékban az Österreichische Volksbanken, 24,5 százalékban a német DZ és WGZ Bank, s ugyanilyen részben a francia Bank Populaire Caisse d,Epargne tulajdonában van. Magában az Österreichische Volksbankban a "népi bankok" - Volksbanken - 58 százalékot, a német DZ Bank 25 százalékot tart.

Az üzlet értéke elérheti a 700 millió eurót, a szervezők a JP Morgan és a Societé Generale.

Az Österreichische Volksbanken AG Group kelet-európai ágazatát tömörítő Volksbank International vagyona 2010 szeptemberének végén 13,7 milliárd eurót tett ki, de legnagyobb divíziója - a romániai, amelynek vagyona 4,8 milliárd euró - nincs benne az eladandó részben. A Volksbank International hitelportfóliója 9,9 milliárd, a betétek 5 milliárd eurót tesznek ki. (mfor.hu szerk: ha a bank vagyona a román leányvállalat nélkül valóban 8,9 milliárd euró, akkor a még igen magas hitel/betét arány ellenére sem lehet drágának mondani a tranzakció várható 700 milliós értékét a VBI 51 százalékáért.)

A Kommerszantnak Andrej Donszkih, a Sberbank helyettes elnöke azt mondta: tárgyalnak, és nyugalommal tekintenek arra, hogy megjelent még egy érdeklődő, végtére is szabad a piac, majd kiderül, mennyire komolyak a versenytárs szándékai. A lapnak egy meg nem nevezett forrása, amely ismeri a Sberbank tárgyalásainak menetét, azt mondta, hogy eddig az orosz bank volt az egyetlen érdeklődő.

A Kommerszantnak nyilatkozó szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy Sberbank mindeddig nem vásárolt semmit Európában, csakis a FÁK államokban fektetett be, és egyelőre nehéz megmondani, mely tényezők lesznek majd az erősebbek: a politikai megfontolások, vagy az ár. "Egyfelől a Sberbank a tőkének megfelelő összeget ajánl, vagyis van tere az alkudozásnak" - mondta az egyik szakértő. Mások arra emlékeztettek, hogy a Sberbank hagyományosan nem szereti túlfizetni a megvásárolni szándékozott vagyontárgyak árát: például ezért nem jött létre tavaly a HKF Bank megvásárlása, a Szberbank ugyanis mindössze a tőkének megfelelő árat ajánlott, s ez nem felelt meg az eladónak - írta a Kommerszant.   

Az orosz sajtó csütörtöki közlése szerint German Gref, az orosz állami Sberbank elnöke szerdán jelentette Vlagyimir Putyin kormányfőnek, hogy a bank vagyona év végére 9 ezer milliárd rubelre nő, miközben év elején 8 547 milliárdot tett ki, s így az idei növekedés 5,3 százalék lesz.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.