4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben a gazdasági hanyatlás ellensúlyozásához kamatot kellene csökkenteni, a valutaválság veszélye miatt erre a jegybanknak nincs lehetősége Bokros Lajos szerint. A korábbi pénzügyminiszter a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján úgy vélte, az egyetlen lehetőség a kiadások visszafogása, ez azonban a belföldi kereslet csökkenését és további gazdasági visszaesést eredményezhet.

Bokros: Elpazaroltuk a lehetőségeinket

A magyar gazdaság tragikus csapdában van, mert a hanyatlás fékezésére, a gazdaság élénkítésére nem állnak a rendelkezésére azok a fiskális és monetáris eszközök, amelyeket Csehország és Lengyelország alkalmazhat - jelentette ki Bokros Lajos szombaton Gyöngyösön.

Vagyis a GDP-hez viszonyított 70 százalékos államadósság, az államháztartási hiánycél teljesítésének kényszere és a valutaválságtól való félelem miatt nem élhet a jegybank a kamatok csökkentésével, illetve a pénzintézeteknek nyújtott hitelek eszközével - közölte a volt pénzügyminiszter a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján. Vagyis egyetlen eszközzel, a kiadások visszafogásával rendelkezik csak ahhoz, hogy a hiánycél teljesíthető legyen, ez pedig a belföldi kereslet, így az adóbevételek további csökkenését eredményezi. Ezért van csapdában a magyar gazdaság - tette hozzá a közgazdász.

Bokros Lajos elmondta: Magyarország ma azért van lényegesen rosszabb helyzetben, mint Csehország vagy Lengyelország, mert abban az időben, amikor a konjunktúra kedvezett az exportnak, elpazarolta a lehetőségeit. Ennek a következménye, hogy a valutaválság, az állam- és bankcsőd elkerülése érdekében nem engedhetjük meg magunknak azt a fajta fiskális és a monetáris expanziót, amit nem csupán a visegrádi országok gyakorolnak, hanem például Németország vagy Japán is.

Példaként említette, hogy 2002 és 2006 között, a banánköztársaságokra jellemző kétszámjegyű államháztartási hiányt produkált Magyarország, miközben versenytársai reformok sorát vezették be. Mindennek ma az a következménye, hogy az olyan intézkedések, mint a 13. havi nyugdíj és 13. havi bér nem fenntarthatóak. Ha nem a kormányzat vonja vissza, akkor a piac rombolja le ezeket. Ez utóbbi viszont lényegesen nagyobb megrázkódtatással járna - fűzte hozzá.

Ebben a helyzetben nincs más út, mint a reformok útja. Vagyis a magyar gazdaságpolitikának az a felelőssége, hogy a 2010 második felére prognosztizált világgazdasági konjunktúra beindulásának idejére a magyar gazdaság versenyképességét a reformok elindításával legalább részlegesen helyreállítsa - mondta Bokros Lajos.

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék egyben a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke úgy vélekedett: a 2009-ben a magyar gazdaságpolitika legfőbb célja a gazdaság működőképességének fenntartása, vagyis a talpon maradás, hiszen ennek hiányában végképp illúzióvá válik a fenntartható fejlődés. Ugyanakkor a legnagyobb probléma, hogy a gazdaságpolitika a gazdaság valós teljesítményétől elrugaszkodott bevételekkel számolt.

Ez 7 százalékos különbséget jelent az eredetileg tervezett GDP-növekedés, illetve a várható visszaesés között, amelynek nyomán 1000-1300 milliárd forint hiányzik a költségvetésből. Ugyanakkor nagyban függ a világgazdaság idei teljesítményétől, hogy miként hajtható végre akár korlátozottan is a 2009-es költségvetés, hiszen az ország gazdasága 80 százalékban az exportpiacoktól függ - mondta Kovács Árpád.

Magda Sándor, a konferenciának otthont adó Károly Róbert Főiskola rektora a válság egyik okaként jelölte meg, hogy a rendszerváltás óta a felére csökkent az agrárium teljesítménye. Késztermékexportőrből az ország agráralapanyag-termelővé vált, illetve negyedére esett vissza az agrárvállalkozások kiegészítő tevékenysége is. Mindez pedig 500-600 ezer munkahely elvesztését jelentette a magyar vidéken, nem független Magyarország uniós csatlakozásától, hiszen addig protekcionista módon tudtuk óvni agrárpiacainkat, vagyis a közösség gátolt az előrelépésben.

Ebben a helyzetben a zöldenergia termelése jelentheti a kiutat, elsősorban azokon a területeken, amelyek az állattenyésztés visszaszorulása miatt kiestek az agrártermelésből. Az ágazat számításai szerint 120-160 ezer ember foglalkoztatását tenné lehetővé - mondta a konferencián Magda Sándor.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!