2p

Az Európai Unió vagyoni korlátozást tart fenn irániakkal szemben.

Miközben a magyar kormány a napokban Iránban tárgyalt a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, ezen belül a nukleáris biztonsági együttműködésről, az Európai Unió úgy döntött, 22 iráni közéleti személy esetében 2018 április 13-ig meghosszabbítja a korábban hozott korlátozó intézkedéseket.

A magyar kormány április 9-én adott tájékoztatást arról, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Teheránban járt hivatalos látogatáson. Vele tartott Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, valamit Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára is.

Semjén Zsolt Teheránban tárgyalt 

A delegációt magas rangú iráni vezetők fogadták, köztük Esak Dzsahangiri, az iszlám köztársaság első alelnöke. Tárgyalásokat folytattak továbbá az iráni atomenergetikai szervezet elnökével, Ali Akbár Szálehivel. A beruházásvédelmi megállapodás megkötésére irányuló tárgyalások megkezdésére is remek alkalom volt a találkozó.

Az időzítés nem tűnik szerencsésnek, mivel a látogatással szinte egy időben született döntés az Európai Unióban több iráni személy ellen hozott pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedés meghosszabbításáról. A ma közzétett lista 22 nevet tartalmaz, bírókat, ügyészségi alkalmazottakat, a fogvatartási intézményekben dolgozókat, katonákat, akik a tevékenységükkel negalapozták az uniós intézkedést.

A pénzügyi és vagyoni korlátozásokat a terrorizmus elleni küzdelem részeként alkalmazzák, de a nemzetközi jogot, az alapvető emberi jogokat sértő, a jogállamiságot tiszteletben nem tartó rezsimek elleni fellépésre is használják. Az erőforrás befagyasztásának, illetve rendelkezésre bocsátásának tilalma nem szolgál más célt, mint az érintettek gazdasági ellehetetlenítését.

Hasonló intézkedésekre került egyébként sor az ukrajnai konfliktus kapcsán, akkor orosz nemzetiségű személyek ellen hozott korlátozó intézkedéseket az EU. Nem meglepő módon a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK), illetve Szíria és Irak is rendszeres szereplője ezeknek a tiltó listáknak. Nem szólva az Al-Kaidához köthető személyekről.

Baka F. Zoltán 

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!