<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A magyar lakosság egyre többet fordít egészsége megőrzésére, illetve visszanyerésére - derült ki a GfK Hungária és a TÁRKI Egészséggazdasági Monitor felmérésének adataiból.

Minden második válaszadó hisz a tudományos bizonyítékokon alapuló nyugati orvoslásban, ám ötből ketten - ha tehetik - inkább természetes gyógymódokhoz folyamodnak. A felmérésben résztvevők mintegy fele egyértelműen befektetésnek tekinti az egészség célú ráfordításokat, és meg van győződve arról, hogy egészségéért saját maga teheti a legtöbbet. A felmérés adatai szerint minden fogyasztói rétegben megfigyelhető, hogy jelentős összegeket költenek az egészség megőrzésére és visszaszerzésére.

A magyar lakosság éves szinten közel 2254 milliárd forintot fordít az egészségére. Ennek legnagyobb része - 1252 milliárd forint - a gyógyhatásúnak és egészségesnek tartott termékekre, egészségfejlesztésre, gyógyszerre és különböző gyógyászati termékekre kiadott összeg. Az egészségügyi ellátásokra - ide értve a magánellátást, kiegészítő szolgáltatásokat, hálapénzt és a kórházba bevitt ételt is - összességében 381 milliárd forint, egészséges étkezésre 315 milliárd forint és az egészséges életmóddal kapcsolatos szolgáltatásokra 306 milliárd forint a teljes éves lakossági ráfordítás.

Egyre nagyobb szerep jut az alternatív egészségügyi megoldásoknak: a lakosság 48 százaléka hisz a tudományos bizonyítékokon alapuló orvoslásban és 44 százalék gondolja azt, hogy a receptre felírt gyógyszerek mindig a leghatékonyabbak. A lakosság 38 százaléka a természetes gyógymódokat választja, 24 százalék elsősorban alternatív gyógymódokat alkalmaz. A megkérdezettek 31 százaléka vett már igénybe különféle alternatív megoldásokat, amelyek közül a homeopátia, valamint a fény- és színterápia vezet.

A magasabb szintű, professzionálisabb ellátásért a lakosság 55 százaléka hajlandó többet fizetni, 35 százalék pedig hajlandó többet áldozni az egészségesnek mondott termékekért. A válaszadók 34 százaléka többet tesz a betegségek kialakulásának megelőzéséért mint egy évvel korábban és 28 százalék gondolja úgy, hogy érdemes többet költenie az egészségére. A megkérdezettek 15 százaléka kifejezetten sok időt és pénzt fordít egészségmegőrzésre.

A felmérés 3000 fő megkérdezésével 2011. áprilisában és májusában zajlott.

MTI