<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az előzetesen közölt adatoknak megfelelően 75,4 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere - derült ki a nemzetgazdasági tárca részletes tájékoztatójából.

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtök délutáni közlése szerint az államháztartás központi alrendszere 75,4 milliárd forintos hiánnyal zárt (2013. januárjában mindössze 2,5 milliárd forintos volt a deficit). A mostaninál rosszabb hónappal pedig legutóbb 2011-ben indult az év. Ezen belül a központi költségvetés 166,6 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 54,6 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 36,6 milliárd forintos szufficittel zártak.

Alacsonyabbak lettek a bevételek...

A tárca tájékoztatása szerint a központi költségvetés január havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest kismértékben, 3,4 milliárd forinttal alakultak alacsonyabb összegben. A mérsékeltebb teljesülés hátterében elsősorban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kisebb bevételei állnak.

  • Társasági adóból januárban 31,8 milliárd forint folyt be a kasszába, ami az egy évvel korábbi szint 132 százaléka. A magasabb teljesülés hátterében állhat, hogy most magasabb összegben alakultak az előlegkötelezettségek.
  • Az evából mindössze 1,2 milliárd forint bevétel teljesült. Ez 44 százalékkal maradt el a 2013. év azonos időszakának értékétől. A háttérben az eva-adózók számának csökkenése és a bevételek hónapok közötti átrendeződése áll.
  • Az áfából 210,8 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ez az egy évvel korábbi bevételtől 14,9 milliárd forinttal maradt el. A befizetések 8,2 százalékkal, míg a kiutalások 24,4 százalékkal magasabban alakultak az előző évinél. A tárca magyarázata szerint a kiutalások növekedésének hátterében elsősorban az elmúlt év végén megélénkült export- és ipari konjunktúra áll, melynek következtében a magasabb befizetéseket magasabb kiutalások kísérték.
  • A jövedéki adóból realizált bevétel az év első hónapjában 64,8 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi bevételnél 2,6 milliárd forinttal, 4,2 százalékkal magasabb.
  • A személyi jövedelemadóból 156 milliárd forint bevétel lett. Ez a bevétel 4,4 milliárd forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbi összegnél.

Megugró kiadások...

A központi költségvetés január havi kiadásai 72,5 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában. Ehhez döntően a 2013. áprilistól átvett volt egészségügyi nonprofit szervezetek megjelenő kiadásai, valamint a tavalyi év szeptemberétől végrehajtott pedagógus-béremelés járult hozzá. Mindezeken felül jelentős mértékben meghaladták a tavaly januári kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai is.

  • A költségvetési szervek kiadásai 2014. január hónapban 311,7 milliárd forintot tettek ki. A háttérben a már említett pedagógus-béremelés és az átvett intézmények kiadásai állnak.
  • A szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok teljesítése 68,1 milliárd forint, amely 10,8 milliárddal magasabb, mint az előző év azonos időszakában keletkezett összeg.
  • A helyi önkormányzatok támogatása összesen 69,4 milliárd forintb volt, amely 29,8 milliárddal magasabb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az eltérés oka a költésgvetésben rögzített magasabb támogatási összeg, de számos jogcímmel bővültek az önkormányzatok által felhasználható központosított előirányzatok is.

Több lett a kamatkiadás is...

A kamatkiadások 2014. első hónapban 72,7 milliárd forintot tettek ki, 12,8 milliárd forinttal többet, mint az előző év azonos időszakában, a kamatbevételek pedig 11,3 milliárd forintos szintet értek el, 4,4 milliárd forinttal magasabbat az előző év január hónapjához képest. A nettó kamatkiadás (61,4 milliárd forint) így összességében 8,4 milliárd forinttal lett több az előző év hasonló időszakához képest, mely a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával magyarázható.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.