2012. november 7. 11:55

Barack Obama újjáválasztott amerikai elnök első és igen nehéz kihívása a drámai mértékű, recesszióval fenyegető államháztartási kiigazítási csomag, a "fiscal cliff" januári életbe lépésének elkerülése lesz - vélekedtek a Fitch elemzői, akik szerint a költségvetési reformok elmaradása esetén az Egyesült Államok újbóli leminősítése sem kizárható.

A Commerzbank szerint a Kongresszus és a Fehér Ház közötti tavalyi adósságlimit-vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott radikális költségvetési hiánycsökkentő csomag az amerikai hazai össztermék (GDP) hozzávetőleg 4 százalékának megfelelő hirtelen megszorítást jelentene.    

A ház szerint ha a konszolidációs program a jelenlegi költségvetési törvényben foglalt formájában lép életbe 2013-ban, az bizonyosan recesszióba sodorja az amerikai gazdaságot.

A piaci zsargonban meghonosodott "fiscal cliff" - "költségvetési sziklaszirt" - félhivatalos elnevezés is arra a befektetői félelemre utal, hogy a kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e "sziklaszirt" széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhat.

A Fitch Ratings arra jutott, hogy a legnagyobb egyedi rövid távú kockázatot a világgazdasági növekedésre a radikális amerikai költségvetési hiánycsökkentő program jelenti.

A Fitch szakelemzői kimutatták, hogy a konszolidációs program intézkedései - ha valóban jelenlegi formájukban lépnek életbe - a legjobb esetben is megfelezhetik a világgazdaság jövő évi növekedési ütemét a cég által 2013-ra alapesetben jósolt 2,6 százalékos globális GDP-bővüléshez képest, sőt - bár nem ez a Fitch központi forgatókönyve - recesszióba is sodorhatják az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét.

A hitelminősítő szerint ez "felesleges és elkerülhető" recesszió lenne, ezért a Fitch arra számít, hogy az amerikai kiigazítás mértékét végül "kezelhetőbb" szintre enyhítik jövőre.

Ugyanerre a következtetésre jutottak a Commerzbank szakértői. A ház közgazdászai közölték: a jelenlegi Kongresszus megbízatásának hátralévő idejében megállapodásra jut olyan költségvetési intézkedésekről, amelyekkel idő nyerhető addig, amíg az új törvényhozás jövőre kidolgozhatja a megfelelő kompromisszumot.

A Commerzbank szerint azonban ezt az előrejelzésüket kockázatok terhelik, mivel nem vehető biztosra, hogy a mostani Kongresszus valóban képes lesz elérni az ehhez szükséges közös álláspontot a következő néhány hétben.

Mindemellett az sem bizonyos, hogy az újjáválasztott Obama elnök hajlandó lesz a republikánusok minden követelésébe belemenni a kompromisszum érdekében.

A Commerzbank szakértőinek számításai szerint szeptember végén a nominális amerikai szuverén adósságállomány 367 milliárd dollárnyira volt a tavalyi adósságlimit-megállapodásban kijelölt 16 394 milliárd dolláros felső határtól, és az idei év végére várhatóan eléri ezt a határt.

Bizonyos "költségvetési trükkökkel" biztosítható lesz még néhány heti mozgástér, de februárra e mozgástér is valószínűleg teljesen elfogy, ezután pedig várhatóan ismét felszínre kerülnek a költségvetési konfliktusok a Commerzbank szerdán vázolt forgatókönyve szerint.

A ház elemzői azt jósolják, hogy a republikánusok ismét megpróbálják az adósságlimit emelését saját programjuk legalább részbeni áthajtására felhasználni. Valószínűleg ragaszkodni fognak a kiadáscsökkentések "civil" részének végrehajtásához, és megpróbálják kiterjeszteni a Bush-kormány által életbe léptetett adókedvezmények zömének hatályát.

Ez az alapállás még nehezebbé teszi majd a "fiscal cliff" jelentette problémák megoldását, és összességében fennáll az a kockázat, hogy az adósságlimittel kapcsolatos tavalyi konfliktus jövőre ismét előkerül - jósolták szerdai elemzésükben a Commerzbank szakértői.

Felidézték, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő az Egyesült Államok szuverén adósosztályzatának tavalyi leminősítését elsősorban a politikai kockázatokkal - vagyis a költségvetési reformokkal kapcsolatos megállapodási készség hiányával - indokolta. A Commerzbank elemzői szerint - függően attól, hogy a további költségvetési tárgyalások miként haladnak - nem zárható ki az Egyesült Államok újabb leminősítése akár más nagy hitelminősítők részéről.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői ugyanakkor azt emelték ki szerdai helyzetértékelésükben, hogy mind Barack Obama, mind republikánus kihívója, Mitt Romney "figyelemreméltóan kétpárti" beszédet tartott a választási eredmények ismertté válása után. A CEBR elemzői szerint ha "ezt a kétpárti hangulatot" sikerülne menteni az elnök és a republikánus többségű Képviselőház közötti tárgyalásokba, amelyek a "fiscal cliff" automatikus érvényesítésének elkerülését célozzák, akkor folytatódhat az amerikai gazdaság fellendülése.

A ház előrejelzése szerint az amerikai növekedés jó eséllyel így sem gyorsulna jelentősen a mostani 1,2-2 százalék fölé, ám más nyugati gazdaságok teljesítményéhez mérve ez is jó eredmény lenne.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.