2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha ebben az évben is a bruttó hazai termék 3 százaléka fölé próbálna kerülni a költségvetési hiánymutató, akkor a kormány lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy ez ne történjen meg - mondta Varga Mihály tárca nélküli miniszter a HírTV Rájátszás című műsorában kedden.

A miniszter szerint a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Bizottságnak azt kell megértenie, hogy a magyar kormány le fogja szorítani a költségvetési deficitet. "A kormányváltáskor világossá tettük, hogy az ország óriási bajban van, és először stabilizálni kell a gazdaságot, egyensúlyt kell teremteni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az elmúlt két év arról szólt, hogy csökkent az államadósság és a deficit mértéke.

Az IMF szakértői hétfőn közzétett országértékelésükben arról írtak, hogy - a jelenlegi feltételeket figyelembe vevő - számításaik szerint a magyar államháztartási hiány idén eléri a GDP 3,25 százalékát, és a következő években is a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez szükséges 3 százalékos szint felett lesz. Az IMF szakértői akkor azt írták: a hiánycél elsősorban a vártnál alacsonyabb adóbevételek és az e-útdíj bevezetésének várható késlekedése, az oktatásra fordított magasabb kiadások és az Európai Uniós projektek magasabb önrészhányada miatt nem fog teljesülni.

Varga Mihály ugyanakkor hétfőn az MTI-nek adott interjúban jelezte, hogy az Európai Bizottság szakértői továbbra is 3 százalék alatti hiányt várnak az idei évre. A tárca nélküli miniszter kedden a Rájátszás című műsorban leszögezte: egyetlen szomszédos ország sem tudná azt mondani, hogy olyan pályán van, amelyen meg tudja mondani másfél évre előre az eredményeit. Példaként említette, hogy Németország is, amely "Európa gazdaságának motorja", nemrég 1 százalékról 0,4-re csökkentette az erre az évre vonatkozó növekedési prognózisát.

Varga Mihály hangsúlyozta: "a magyar gazdaságnak és gazdaságpolitikának megvan az a rugalmassága, hogy egy ilyen helyzetre mindig tud reagálni". Úgy fogalmazott: "egyáltalán nem azt mondjuk, és a Valutaalapnak sem azt mondjuk, hogy itt minden rendben van. Szó sincs még erről". A kormány az egyensúlyt teremtette meg, és ennek az volt az ára, hogy a növekedésben sajnos gyengébben tudott teljesíteni az ország - fogalmazott. "Mi is azt mondjuk, mint ők, hogy a következő időszakban a növekedést szeretnénk ösztönözni" - tette hozzá.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!