2p

A parlament előtt lévő javaslat szerint a 65. életévüket betöltöttek jogosultak a járadékra.

Művészjáradékot vezet be a kormány, az erről szóló törvényjavaslat már a parlament előtt van. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jegyzi az előterjesztést, amiben rábukkantunk a járadékról szóló javaslatra (29 §.).

A javaslat benyújtója, Balog Zoltán (jobbra) 

A művészjáradékban a 65. életévüket betöltött „elismert művészek” részesülhetnek, mégpedig életük végéig. A havi rendszerességgel folyósított járadék jellegű juttatás összege a legkisebb teljes öregségi nyugdíj 425 százaléka.

Vagyis a jelenlegi 28 500 forintból kiindulva a művészek a következő évtől havi 121 125 forint járadékot kapnak az államtól. A folyósításról a Magyar Művészeti Akadémia gondoskodik, a titkárságán keresztül.

A javaslat nevesíti azokat az elismeréseket, amelyek feljogosítják a művészeket arra, hogy járadékot igényeljenek. Tizenkilenc kategória díjazottjai válnak érdemessé a pénzre, köztük a József Attila-díj, a Liszt Ferenc-díj, a Munkácsy Mihály-díj, a Jászai Mari-díj birtokosai.

Vannak olyan elismerések, amelyekhez már jár juttatás a központi költségvetés terhére, így ők – a halmozódás elkerülése érdekében – nem kaphatnak külön művészjáradékot, még ha rendelkeznek is a 19, arra jogosító díj valamelyikével. Mint ahogy természetesen a 19 elismerés egyike alapján lehet csak járadékot szerezni, több jogcímen azt nem engedi a javaslat, szintén a halmozódás elkerülése végett.

A járadékra írásban kell jelentkezni, egyebek mellett feltüntetve az elismerés igazolására szolgáló dokumentumot. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert jelenleg nem áll rendelkezésre közhiteles nyilvántartás – a köztestületi díjak kivételével - a díjazottak személyéről.

Baka F. Zoltán

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!