TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A turizmusból pedig 2700-an tűntek el, de óriási létszámcsökkenés volt az adminisztráció területén is.

A Központi Statisztikai Hivatal szerda reggeli közlése szerint szokatlan módon csökkent a legalább öt főt foglalkoztató cégeknél az alkalmazottak száma. Pedig az év ezen szakaszában jellemzően a tavasszal elkezdődött bővülés szokott változó mértékben, de folytatódni. 2017. júliusában azonban az alkalmazásban állók száma 7000 fővel 3,027 millióra csökkent nemzetgazdasági szinten. Ebből még gondolhatnánk azt is, hogy a közfoglalkoztatottak számának csökkenése eredményezte ezt a változást, hiszen a kormány feltett szándéka a programok létszámának szűkítése és minél több személy átterelése az elsődleges munkaerőpiacra.

A közfoglalkoztatottakat is magába foglaló közszféra létszáma júliusban 850 ezer fő volt, ami 7000-rel magasabb is a júniusinál, tehát az állami munkaprogramnak nincs szerepe nemzetgazdasági szinten a létszám csökkenésében.

A versenyszférában júliusban 2,04 millióan dolgoztak, ami majdnem 9000-rel kevesebb az előző havinál, vagyis a nyár és szezonális munkalehetőségek közepette ennyivel apadt a dolgozók létszáma. A változás rendkívül szokatlan, hiszen ilyenre legutóbb 2009-ben a már tomboló válság idején volt példa a nyár közepén. Ráadásul a mostani csökkenés még nagyobb mértékű is, hiszen akkor "mindössze" 5200 fős volt az apadás.

Ennek pontosabb okáról egyelőre csak a részletes statisztika szolgálhat. Az ágazati adatok szerint júliusban több területen is csökkent a dolgozói létszám pár száz fővel, viszont volt 3 olyan terület is, ahol akár több ezerrel is kevesebb alkalmazott lett egyetlen hónap alatt. A helyzetet súlyosbítja, hogy zömében már így is munkaerőhiánnyal sújtott ágazatokról van szó:

  • a humán-, egészségügyi, szociális ellátás területén 5300-zal csökkent a létszám,
  • az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységen belül 4400 fős,
  • a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban pedig 2700 fős létszámcsökkenés volt egyetlen hónap alatt.

Így az egészségügyben már "csak" 340 ezren dolgoznak, a turizmus területén pedig 94 ezren, előbbi helyzete azonban sokkal súlyosabb. Egy év alatt ugyanis 3,8 százalékkal, vagyis 23 ezerrel mérséklődött az egészségügyi dolgozók száma. Hasonló ténymegállapítás ugyanakkor sem az adminisztráció, sem pedig a turizmus ágazatáról nem tehető.

Volt ugyanakkor olyan nemzetgazdasági ág is, ahol jelentős létszámnövekedésre utalnak a számok. Egyetlen hónap alatt 10 ezerrel emelkedett a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás területén dolgozók száma, így már 290 ezer ember dolgozik itt. 

Megállíthatatlanul nőnek a bérek

A KSH friss adatai szerint a nettó keresetek

  • országos szinten 13 százalékkal 193 ezer forintra nőttek,
  • a versenyszféra átlag nettója 201 ezer forint volt, 12 százalékkal magasabb az előző évinél,
  • a közszférában pedig 15 százalékkal átlag 178 ezerre nőtt a hazavihető fizetés. 

Az okok között a bérrendezéseket valamint az idén jelentős mértékben megugró minimálbéreket lehet megnevezni. 

Mivel az infláció továbbra is alacsonynak tekinthető, a jelentősen növekvő bérek reálértéken is jóval többet érnek az előző évinél. 

Székely Sarolta
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.