2017. szeptember 20. 07:31

A turizmusból pedig 2700-an tűntek el, de óriási létszámcsökkenés volt az adminisztráció területén is.

A Központi Statisztikai Hivatal szerda reggeli közlése szerint szokatlan módon csökkent a legalább öt főt foglalkoztató cégeknél az alkalmazottak száma. Pedig az év ezen szakaszában jellemzően a tavasszal elkezdődött bővülés szokott változó mértékben, de folytatódni. 2017. júliusában azonban az alkalmazásban állók száma 7000 fővel 3,027 millióra csökkent nemzetgazdasági szinten. Ebből még gondolhatnánk azt is, hogy a közfoglalkoztatottak számának csökkenése eredményezte ezt a változást, hiszen a kormány feltett szándéka a programok létszámának szűkítése és minél több személy átterelése az elsődleges munkaerőpiacra.

A közfoglalkoztatottakat is magába foglaló közszféra létszáma júliusban 850 ezer fő volt, ami 7000-rel magasabb is a júniusinál, tehát az állami munkaprogramnak nincs szerepe nemzetgazdasági szinten a létszám csökkenésében.

A versenyszférában júliusban 2,04 millióan dolgoztak, ami majdnem 9000-rel kevesebb az előző havinál, vagyis a nyár és szezonális munkalehetőségek közepette ennyivel apadt a dolgozók létszáma. A változás rendkívül szokatlan, hiszen ilyenre legutóbb 2009-ben a már tomboló válság idején volt példa a nyár közepén. Ráadásul a mostani csökkenés még nagyobb mértékű is, hiszen akkor "mindössze" 5200 fős volt az apadás.

Ennek pontosabb okáról egyelőre csak a részletes statisztika szolgálhat. Az ágazati adatok szerint júliusban több területen is csökkent a dolgozói létszám pár száz fővel, viszont volt 3 olyan terület is, ahol akár több ezerrel is kevesebb alkalmazott lett egyetlen hónap alatt. A helyzetet súlyosbítja, hogy zömében már így is munkaerőhiánnyal sújtott ágazatokról van szó:

  • a humán-, egészségügyi, szociális ellátás területén 5300-zal csökkent a létszám,
  • az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységen belül 4400 fős,
  • a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban pedig 2700 fős létszámcsökkenés volt egyetlen hónap alatt.

Így az egészségügyben már "csak" 340 ezren dolgoznak, a turizmus területén pedig 94 ezren, előbbi helyzete azonban sokkal súlyosabb. Egy év alatt ugyanis 3,8 százalékkal, vagyis 23 ezerrel mérséklődött az egészségügyi dolgozók száma. Hasonló ténymegállapítás ugyanakkor sem az adminisztráció, sem pedig a turizmus ágazatáról nem tehető.

Volt ugyanakkor olyan nemzetgazdasági ág is, ahol jelentős létszámnövekedésre utalnak a számok. Egyetlen hónap alatt 10 ezerrel emelkedett a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás területén dolgozók száma, így már 290 ezer ember dolgozik itt. 

Megállíthatatlanul nőnek a bérek

A KSH friss adatai szerint a nettó keresetek

  • országos szinten 13 százalékkal 193 ezer forintra nőttek,
  • a versenyszféra átlag nettója 201 ezer forint volt, 12 százalékkal magasabb az előző évinél,
  • a közszférában pedig 15 százalékkal átlag 178 ezerre nőtt a hazavihető fizetés. 

Az okok között a bérrendezéseket valamint az idén jelentős mértékben megugró minimálbéreket lehet megnevezni. 

Mivel az infláció továbbra is alacsonynak tekinthető, a jelentősen növekvő bérek reálértéken is jóval többet érnek az előző évinél. 

Székely Sarolta
mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.