3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A JP Morgan elemzői péntek este kommentálták a Matolcsy György által délután bejelentett változásokat.

A cég szerint jóllehet a hosszú távú kilátásokat tekintve "nem ideális" a kiigazítás összetételében látható eltolódás a kiadáscsökkentésről a bevételi oldali intézkedések felé, ám ez könnyebben kivitelezhetővé, és így hitelesebbé teszi a tervet.

A JP Morgan szakértői "biztatónak" nevezték, hogy a kormány a korábbiaknál immár "sokkal reálisabb" jövő évi GDP-növekedési várakozásokat használ a költségvetés tervezéséhez. A ház elemzői szerint mindazonáltal a 1,5 százalékos növekedési várakozás is "derűlátónak" bizonyulhat; a ház saját, "lefelé ható kockázatokkal terhelt" előrejelzésében 1,3 százalékos magyarországi GDP-növekedés szerepel 2012-re.

Az elemzők becslései szerint - részben a gyengébb növekedési kilátások, részben a Széll Kálmán Terv végrehajtási kockázatai miatt - a GDP-érték hozzávetőleg 0,5 százalékának megfelelő további költségvetési takarékossági intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy az államháztartási hiány jövőre a hazai össztermék 3 százaléka alá süllyedjen.

A JP Morgan szerint a tervezett áfaemelés hozzávetőleg 0,5 százalékpontot ad hozzá a jövő évi, teljes kosárra számolt fogyasztói árinflációhoz.
 
4cast 
 
A 4cast péntek esti kommentárja szerint a tervezett kiadáscsökkentésről és bevételnövelésről, valamint a költségvetési tartalékképzésről "nagyon tisztes számok" hangzottak el, de még jóval több részletre lesz szükség ahhoz, hogy a terveket a piac hitelesnek tekintse.

A 4cast elemzői szerint "megfelelő mértékben konzervatívnak tűnik" - és ezért kedvező - a jövő évre szóló 1,5 százalékos GDP-növekedési, valamint 0,2 százalékos fogyasztásbővülési várakozás. A 4,2 százalékos jövő évi átlagos inflációs becslést kommentálva a cég szakértői úgy fogalmaztak, hogy ez valószínűleg "fenntartja a költségvetési és a pénzügypolitika közötti hagyományos konfliktusokat".
 
Capital Economics

Neil Shearing, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza az MTI-nek péntek azt mondta: a 1,5 százalékos jövő évi gazdasági növekedési várakozás - amelyre a 2012-es költségvetési terv épül - "meglehetősen konzervatív", azzal együtt is, hogy ez a növekedés "valamivel gyorsabb" lenne a Capital Economics saját előrejelzésében szereplő ütemnél. Shearing 2012 egészére 1,0 százalékos GDP-pluszt vár Magyarországon. 

A Capital Economics közgazdásza szerint a jövő évi magyarországi költségvetési bevételek valamelyest elmaradhatnak a tervezetben szereplő céltól.

Shearing a tervezett áfamelésről azt mondta, hogy az várhatóan érződik majd az inflációs számokban, ám szerinte ezen a magyar jegybank monetáris tanácsa "túlteszi majd magát". Hozzátette: az előretekintő jegybankok zöme "hajlamos" figyelmen kívül hagyni pénzügypolitikai döntéseiben az áfaemeléseket, és ez különösen érvényes Magyarországon, ahol a munkapiaci helyzet - elsősorban a még mindig magas munkanélküliség - miatt nem várható, hogy az áfaemelésnek jelentősebb másodlagos hatásai lennének a bérmegállapodásokra és a maginflációra. 

MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!