TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Jogos a tagállamok kezdeményezése, hogy a magánnyugdíjpénztári reform miatt keletkező többletkiadásaikat elszámolhassák, ám a jelenlegi elszámolási rendszer nem teszi lehetővé annak kezelését – olvasható Olli Rehn-nek, az Európai Unió gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának abban a levelébe, amelyet annak a kilenc tagállam – így Magyarország – pénzügyekért felelős miniszterének küldött levelet, akik belekezdtek az EU által szorgalmazott nyugdíjreformba, és annak költségeit szeretnék elszámolni.

A kilenc Európai Uniós tagállam – Bulgária, Csehország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Svédország és Magyarország – még korábban az akkori EU-s irányelveknek megfelelve bevezette, vagy éppen tervezi bevezetni a kötelező magánnyugdíjpénztári tagságot. Lengyelország kezdeményezésére a tagállamok egyenlő elbírálását szorgalmazó  augusztus 17-i közös levélben az érintett országok azt kérték az Európai Tanács elnökétől és az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosától, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztári befizetéseket a központi költségvetés bevételi oldalán számolhassák el, ezzel is csökkentve büdzséik GDP arányos hiányát - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Az egyenlő elbírálást szorgalmazó tagállamokhoz írt válaszában a kezdeményezést ugyan jogosnak ismeri el a biztos, de újra azt jelezte, hogy a jelenleg fennálló EU-s elszámolási rendszer a kérdés ilyen fajta megoldását nem teszi lehetővé. Olli Rehn megismétli az Európai Bizottság szeptember 29-én közzétett javaslatában foglaltakat, amely szerint a nyugdíjreform okozta költségek kezelésének problémáját a Stabilitási és Növekedési Egyezmény keretében javasolja megoldani.

Az uniós biztos mostani állásfoglalása nem érinti a Magyar Kormánynak a kötelező magánnyugdíjpénztári befizetésekkel kapcsolatos terveit. A folyamatban lévő jogszabály-módosítások indoka a nyugdíjak értékének és a jövőbeni kifizetések garantálása.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.